Ekonomi THY direkt uçtu ‘Küba’ yok sattı

THY direkt uçtu ‘Küba’ yok sattı

05.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

THY’nin İstanbul’dan Küba’ya başlattığı direkt uçuşlar, 1 Mayıs’ı Küba’da geçirmek isteyenlerin talebini katladı. Pek çok tur şirketinin 1 Mayıs turlarında yer kalmadı, Küba için alınan vize sayısı iki kattan fazla arttı

THY direkt uçtu  ‘Küba’ yok sattı

Özellikle son birkaç yıldır 1 Mayıs’ı Küba’da kutlamak için düzenlenen turlara olan ilgi, Türk Hava Yolları’nın açtığı direkt uçuşla birlikte katlandı. Direkt uçuştan önce aktarmalı olarak 20-24 saat arasında ulaşılan Küba’ya, direkt uçuşla 10-12 saatte gidilebiliyor. Böyle olunca tur şirketlerinin 1 Mayıs kutlamalarını da içeren paket turlarına ilgi katlandı. Pek çok şirket Küba turunu ocak-şubat arasında bitirirken, bir kısmı da normalde tek sefer yaptığı turlarının sayısını 3’e, 4’e çıkardı. Bu yıl ayrıca Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun ölümünün ardından kutlanacak ilk 1 Mayıs olduğu için talep de artarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Hedef 15 bin kişi

Tur operatörleri direkt uçuşun başlamasıyla birlikte ilk tercih olduğunu belirtirken ortalama paket tur fiyatının 2 bin 300-2 bin 600 dolardan başladığını ifade ediyor. Aktarmalı uçuşlarla yapılan turlara da ilgi devam ediyor. Gelecek yıllarda ise tur şirketleri, Küba özelinde ve paket turlarında katılımın çok daha yüksek olacağına dikkat çekiyor.

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, İstanbul’dan Küba’ya gidiş sayısının 5 bini bulduğunu belirtirken, direkt uçuşlarla birlikte bu sayının 15 bine kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. Onaran, “İstanbul’da Küba Konsolosluğu olmadığı için Küba vizesine imza atma yetkisine sahibim. Vize alım sayısı da katlandı. Hem 1 Mayıs özelinde büyük bir ilgi var, hem de Küba’ya gitmek için daha büyük bir talep oluştu” dedi. Onaran, normalde tek tur şeklinde planlama yaparken bu yıl 1 Mayıs özelinde 3 paket turla 100 kişiyi götüreceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Havana’da tur

1 Mayıs’ı Havana sokaklarındaki kutlama atmosferini görmek ve Küba’da kutlamak için yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Gazella Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel, Fidel Castro’nun ölümünün ardından yapılacak kutlamaların da merak edildiğini ifade etti. Gazel, “Bu tur bizim için de oldukça heyecan verici bir yere sahip. Fidel Castro sonrası gerçekleştirilecek ilk 1 Mayıs etkinliği olacak. Bugüne kadar her yıl, mahalli kıyafetleri içindeki Güney Amerika uluslarının temsilcileri, buraya gelen yüz binlerce ziyaretçiyle birlikte Havana sokaklarındaki yürüyüşlerle bu özel günü coşkuyla kutladılar.

Fidel sonrası bu kutlamaların ruhunda bir değişiklik olup olmayacağı merak konusu. Son dönemde Papa ve Obama’nın Küba ziyareti ve Küba’da gerçekleştirilen Rolling Stones konserlerinde olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da tüm dünyanın gözü yine Küba’da olacak...

Gezginleri, Havana’daki Devrim Meydanı ‘Plaza de la Revolucion’da Che Guevera ve Camilo Cienfuefos figürlerinin yanına konumlandırılması planlanan dev Fidel Castro figürünün açılışına da tanıklık edebilme ihtimali de bekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyük atak gelecek yıl yaşanacak

Tur operatörleri, tur programları için hava yolları ile yerlerini 1 yıl önce aldığı için bu yıl bir kısmı aktarmalı uçuşlarına devam ediyor. Bu nedenle gelecek yıl direkt uçuş etkisinin daha büyük bir atakla hissedileceği öngörülüyor. Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, özellikle son yıllarda Küba’ya olan talebin artmasına paralel olarak, mayıs ayında düzenlenen turlara ilginin de yoğun olduğunu söyledi. Bu yıl da talebin oldukça fazla olduğunu ifade eden Okumuş, grubun yarısının şimdiden dolduğunu söyledi. Okumuş, THY tarafından gerçekleştirilen direkt uçuşların avantajıyla satışlarında artış gördüklerini vurguladı.

Fiyat uygun turlar dolu

Jolly Tours Yurt Dışı Turlar Müdürü Derya Hiçyılmaz, karşılaştıkları yoğun ilgi ile direkt uçuşlu yerlerinin dolduğunu anlatarak, talebin aktarmalı uçuşlarla devam ettiğini dile getirdi. Hiçyılmaz, “Direkt uçuşun başlamasıyla ilk tercih önce direkt uçuşlardan yana oldu. Ardından aktarmalı uçuşlar. Direkt uçuş fiyatına baktığımızda THY’nin aslında çok da pahalı olmadığını görüyoruz. Yeni bir hat ve bu nedenle fiyatlar daha uygun” dedi.

Haberin Devamı

Her hafta karşılıklı 3 sefer yapılıyor

Türk Hava Yolları 295. hattını Küba’nın başkenti Hanava’da açtı. 20 Aralık 2016’da başlayan uçuşlar karşılıklı olarak haftada 3 sefer halinde yapılıyor. Havana’ya uçuş ve dönüşler, salı, perşembe, pazar günleri gerçekleştiriliyor. İstanbul’dan kalkışlar üç gün boyunca gece 01:10’da yapılıyor. Dün itibariyle bilet fiyatları ise tek yönde 4 bin liradan başlıyor.