Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sadece dünya zenginlerinin değil Türk milyarderlerin de gözbebeği olan ABD’nin rüya şehri Miami’ye başlayan Türk Hava Yolları’nın (THY) direkt tarifeli seferleriyle birlikte son bir yılda Türkler bölgeye adeta akın etti. İlk senesinde 150 bin yolcu taşıyarak iddialı bir rakama ulaşan THY’nin hedefi önümüzdeki yıllarda çıtayı daha da yukarı taşımak.

THY bu çıkışı yakalarken yanına dünya cruise devi Royal Caribbean’ı da almış durumda. Merkezi Miami’de bulunan şirketle ‘paket tur’ yaparak Türkleri Miami üzerinden Karayiplere taşıyan THY, Küba rüzgarıyla birlikte ulaştığı rekor seviyeyi artırmayı planlıyor. 150 binin 12 bini cruise için yolculuk yapan Türklerden oluşurken, 2017’de sadece bu cephede 15 binlerin aşılması planlanıyor.

Haberin Devamı

‘Business’ kapalı gişe!

THY’nin Miami hattı 25 Ekim 2015’te ilk uçuşunu yaptı. Bir yıllık sürede yüzde 75 dolulukla uçtuklarını söyleyen THY’nin Miami Müdürü Celal Baykal, “Miami, en hızlı çıkış yapan hattımız oldu” dedi. Son 10 günde doluluk oranının yüzde 85’e ulaştığını belirten Baykal, “Haftada 7 gün başladık, şu an 6 gün. Yaz ayında yeniden 7’ye çıkacağız. 49 koltuk business uçuyoruz” ifadelerini kullandı. THY’nin taşıdığı 150 bin yolcunun yüzde 65’i transit (yabancı) yolcu. Önümüzdeki yıllarda Miami’nin kargo köyü olma hedefi var. THY’nin Atlanta’da kargo uçuşu var, ileride Miami’de de olabilir. Çünkü Miami şirkete para kazandıran bir hat.

Önemli bir işbirliği

Royal Caribbean ile THY işbirliğine değinen Baykal, “Royal Caribbean işbirliğimizle 30 bin adetlik koltuk sattık. Royal’in gemilerinde çalışan ve birçok farklı ülkeye seyahat eden çalışanları da THY ile uçuyorlar” dedi.

Royal Carribean Pazarlama Direktörü Cihangir Canıyılmaz ise bu yıl pek çok büyük cruise gemisinin Türkiye’yi rotadan çıkardığını hatırlatarak, “Biz grup olarak Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz. Royal Caribbean Türkiye pazarına turist getirmeye devam edecek” diye konuştu.

THY sayesinde Türklerin Miami ilgisinin arttığına dikkat çeken Canıyılmaz, “Karayipler’e önceki yıllarda bin yolcu taşırken, bu rakam 2016 yılında 6 bini aştı. Küba hattının da 2017 nisan ayında açılacak olmasıyla 2017 yılı hedefimizi 9 bin kişi olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adanalılar ‘Alaska’ paketini çok sevdi

THY Miami Müdürü Celal Baykal, “Burada 8 bin Türk yaşıyor. Türkler en çok Aralık-Ocak ile Temmuz-Ağustos aylarında Miami’ye geliyor. Şehir tek başına yılda 98.3 milyon turist çekiyor” dedi. Cihangir Canıyılmaz pek çok bölgeye cruise turları düzenlediklerini söyleyerek ilginç bir istatistik paylaştı: “Alaska turlarına Türkiye’den en çok talep Adana ve Gaziantep’ten. Bu sene 316 misafirimiz bizimle Alaska’ya geldi. Sıcak şehirlerimizin insanı, kaçış için soğuk Alaska’yı tercih ediyor.”

THY Karayip’e uzandı Türkler uçtu gidiyor

1 Mayıs’ta ‘Küba’ adeta yok satıyor

“THY-Royal Caribbean işbirliğimize olan ilgi Havana (Küba) hattımızın 20 Aralık’ta açılmasıyla birlikte daha da artacaktır” açıklamasını yapan Celal Baykal, sözlerine şöyle devam etti: “Biz de THY olarak bu işbirliğini artırmak istiyoruz. Çünkü iki taraf da taşın altına ileni koyuyor. Amerika’ya doğru 17. hattımız Küba olacak. İlk satışlar iyi gidiyor, hatta Miami’nin ilk günlerinden daha iyi bir performans var. 1 Mayıs dönemi adeta yok satıyor. Fiyatlar 699 dolardan başlıyor.”

Haberin Devamı

THY Karayip’e uzandı Türkler uçtu gidiyor

‘Yenikapı fırsatı kaçmasın’

Cruise alanında Türkiye’nin tek eksiğinin ‘liman’ olduğunu söyleyen Cihangir Canıyılmaz, “Terör olayları turizm piyasasını oldukça etkiliyor. Ama diğer sıkıntı ise bir cruise limanının olmaması. Şu an Galataport için süren inşaat da gemilerin gelmesini frenliyor. Zaten oraya iki gemi ancak yanaşabiliyordu. İstanbul’da Yenikapı-Zeytinburnu hattında bizim gibi cruise devlerinin liman talepleri var. Royal Caribbean ve diğer cruise şirketleri bu yatırımın, işletme projesinin içine girebilir” dedi. .

‘Büyüyoruz’

Türkiye’ye 2015’te cruise yoluyla 1.9 milyon turistin geldiğini belirten Canıyılmaz, “2017’de 40 gemimizin 39’u Kuşadası’na 1’i Marmaris’e yanaşacak” dedi. Canıyılmaz, gelen her gemide 3 bin ila 6 bin arasında turist olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu gemiler geldikleri her şehre günlük kişi başı 135 dolar bırakıyor. Bu da toplamda ciddi bir rakam tutuyor.”

THY ile işbirliklerine değinen Canıyılmaz, “Miami’den tüm Karayip’lere seferlerimiz var. THY bileti, 1 gece Miami’de konaklama ve 7 günlük Karayipler gemi turu dahil 1.850 eurodan başlıyor. Bunu 9 taksitle bunu ödemek mümkün. Karayipler sezonu 52 hafta. Bu yıl, 6 bin 50 kişiyi THY işbirliğiyle Karayipler’e götürdük. 2017’de 9 bini hedefliyoruz” dedi.

‘Dev yüzen otel Akdeniz’de’

Canıyılmaz ayrıca, *Önümüzdeki yılın mayıs-ekim tarihleri arası dev yüzen otel Freedom of the seas ilk kez Akdeniz’e geliyor. Barcelona’dan kalkıp Marsilya, La Spezia, Nice, Capri adası, Roma ve Barcelona yapacak. Şimdiden 879 Türk rezervasyon yaptı. Uçak dahil bir haftalık seyahatin bedeli kişi başı 950 euro’dan başlıyor” şeklinde bilgi verdi.