Ekonomi THY tüm zorlukları ‘transit’ geçecek

THY tüm zorlukları ‘transit’ geçecek

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizmi olumsuz etkileyen gelişmelerle direkt uçan yolcuda ve gelirde istisnai bir yıl yaşayan THY, transit yolcuda yükselişini sürdürdü. Şirket, 2016 sonrası ‘uçuşa geçmeye’ hazırlanıyor

THY tüm zorlukları ‘transit’ geçecek

Türk Hava Yolları (THY) dünya genelinde bozulan güvenlik algısının yarattığı ‘türbülansı’ geride bırakmak için rotasını yeniden çizdi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2016 yılının ‘istisnai’ bir yıl olduğunu vurgulayarak talep ve gelirde yaşanan kırılmaların bilançolarına yansıdığını, bu nedenle bütçede revizyona giderek 250 milyon dolarlık tasarruf tedbirlerini devreye soktuklarını söyledi.

İlk 6 ayda hem Türkiye, hem de dünyada turizmi olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığını hatırlatan Aycı şunları söyledi:
“Türkiye varışlı direkt yolcuda yüzde 20 kaybımız var. Bu, bizim en kârlı segmentimiz. Kaybın gelire etkisi ise yüzde 35. Talep ve gelir kırılmasının etkileri ilk 6 ay bilançolarında görüldü.

Bu yılın çok istisnai olduğunu, orta vadede iyileşmenin tüm finansalları olumlu etkileyeceğini, yolcu sayımızı ve gelirimizi artıracağımızı düşünüyoruz.

Türkiye’ye uçan yolcuda yüzde 20 kayıp olunca bunu telafi etmek için transite yüklendik. Transit yolcuyu yüzde 20 artırdık. Transit yolcunun portföyümüzdeki oranı yüzde 60 oldu. Böylece uçaklarımızda doluluk yüzde 70’in üzerinde kaldı.
Ancak direkt yolcu 100 dolara uçuyorsa, transit yolcu 60 dolara uçar. Bu yüzden transit yolcuda yüzde 20 artışın gelire etkisi yüzde 4’te kaldı. Direkt uçan yolcu geri gelince, bu güçlü transit oranlarıyla birlikte şirket nakit ve kâr basacak.”

250 milyon $ tasarruf

Bu yıl 72 milyon yolcu taşımayı hedeflerken revize bütçede bu rakamı 63.6 milyona çektiklerini ve yıldan yıla 1.5 milyar dolara yakın bir gelir kaybı beklediklerini dile getiren İlker Aycı, “Temmuzdan itibaren ciddi tasarruf tedbirlerini devreye soktuk. Yılın ikinci yarısı için 250 milyon dolarlık tasarruf öngörüyoruz” dedi.

Aycı tasarruf tedbirlerinin insan kaynaklarından, reklam, sponsorluk ve ikrama kadar planlamalar içerdiğini belirterek, müşteriye dokunan bir kalite tavizi olmayacağını vurguladı.

THY’nin 2023 perspektifini koruduğunu dile getiren Aycı, Türkiye’nin 2018’de İstanbul’a yapılan 3. havalimanı ile dünyanın en büyük havalimanlarından birine kavuşacağını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Yeni evimiz orası olacak. Birinci etabı 90 milyon yolcu kapasiteli, 6 pistli, 550 uçak park kapasiteli muhteşem bir havalimanına geçeceğiz. İstanbul ve THY’nin merkez üs konumu daha da pekişecek.”

Önümüzdeki dönemde iyileşme öngördüklerini dile getiren Aycı, “Önemli olan iyileşmenin ne kadar süratli olacağı” dedi. THY’nin en çok Uzakdoğu ve Ortadoğu hatlarında kayıplar yaşadığını belirten Aycı, şöyle devam etti:

“Eylülde Çin’de G20 zirvesi yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız katılacak. Buradan çok ümitliyiz. G20 zirvesi sonrası Uzakdoğu ile ilgili olumlu gelişmeler olacaktır. Ortadoğu’yu da telafi edeceğimizi, Hac mevsimi ve bayramın iyi geçeceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

THY tüm zorlukları ‘transit’ geçecek


Pilotlar ordu için gönüllü

İlker Aycı, 15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası orduda yaşanabilecek pilot ihtiyacı konusunda çalışmalar yaptıklarını da belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Olayın 2 gece sonrası bir gönüllüler listesi hazırladık. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kökenli pilotlarımızla ilgili bir çalışma yaptık. Ön çalışmamızı Savunma Bakanlığımıza teslim ettik. Bu konuda devletin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla müşterek toplantılar yapılıyor. TSK kökenli 800 civarı pilotumuz var. Son 5 yılda gelenler yarıya yakın. Son 5 yılda gelenlerin ihtiyaç duyulduğunda aktive edilmesi daha kolay. Belki ileride yeni modeller oluşabilir. Hem bizde, hem onlarda çalışmak gibi... Amerika’da yapanlar var. Kendimize özgü modeller de geliştirebiliriz. Hemen hemen herkes gönüllü. Hepsi çok vatanperver. Bu olayların bir kaç saat sonrası uçaklarınızla hemen havalanıyorsanız ve bunu da bizim pilotlarımız yapıyorsa onlar zaten gönüllü demek.”

Haberin Devamı

Yatırımcı seferine hazır

Önümüzdeki hafta yatırımcıları bilgilendirme turlarına çıkacaklarını dile getiren İlker Aycı, “Londra’da, New York’ta revize bütçemizi, yeni stratejimizin bileşenlerini anlatacağız. Türkiye’de her şeyin normale döndüğünü paylaşacağız” dedi. İleride Anadolu Jet’i yeniden yapılandırarak yurtdışına uçmasını istediklerini de söyleyen Aycı, “Ancak bu yıl değil. 4 - 6 saat uçuş mesafesindeki coğrafyaya, fiyata en duyarlı pazarlara” diye konuştu.