Ekonomi Ticarette Çin alternatifi

Ticarette Çin alternatifi

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı’nın ilk İstişare Kurulu Toplantısı’nda ‘Bir kuşak bir yol projesi’ kapsamında Çin ile ticaretin geliştirilmesi öne çıktı

Ticarette Çin alternatifi

Ticaret Bakanlığı’nın ilk İstişare Kurulu Toplantısı’nın ayrıntıları belli oldu. Toplantıda Özel Çalışma Grubu oluşturulurken dış ticerette ilk hedefler; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, AB ile ilişkiler, dış ülkelerde açılacak Türkiye Ticaret Merkezleri ve Çin’in öncülüğünde hayata geçirilen, ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ oldu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında geçen hafta yapılan ilk İstişare Kurulu toplantısında, Pekcan ve sivil toplum kuruluşu başkanlarının dile getirdiği konu başlıkları dikkate alınarak Özel Çalışma Grubu oluşturuldu ve gündem maddeleri belirlendi. Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında görüş ve değerlendirmelerini almak üzere ilgili diğer bakanlıklardan, kurum ve kuruluşlardan da katkı sağlanacak. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her ay toplanacak İstişare Kurulu’nda, ele alınacak konuya göre kamudan, özel sektörden ve akademi dünyasından uzmanların katılımıyla özel ihtisas çalışma kurulları kurulabilecek.

2. TOPLANTI 20 EYLÜL'DE

İlki geçen hafta gerçekleştirilen istişare toplantısının ikincisinin 20 Eylül’de yapılması kararlaştırıldı. İstişare Kurulu, ekonominin tüm paydaşlarını bir araya getirerek Türkiye’nin kalkınmasına ve büyümesine yönelik çalışmalar yapmayı, sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim halinde sorunları ve çözüm önerilerini ele alarak politikalar belirlemeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta gerçekleştirilen ve ardından Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan İstişare Kurulu deklarasyonunda, “Bizler, ülkemizin müreffeh yarınları için güçlerimizi birleştirerek işbu deklarasyonun altına imzalarımızı atarken, ülkemizin aydınlık geleceğine giden yolda karşımıza çıkan tüm engelleri aşmak için söz veriyoruz; durmayacağız, yorulmayacağız ve asla pes etmeyeceğiz” ifadesi yer almıştı.

DEKLARASYON AÇIKLANDI

Bakan Pekcan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, şu kuruluşlar katılmıştı:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün.