Ankara TİKA DEPREMLE YIKILAN HAİTİ’DE YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR

TİKA DEPREMLE YIKILAN HAİTİ’DE YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR

25.05.2015 - 15:34 | Son Güncellenme:

.

TİKA DEPREMLE YIKILAN HAİTİ’DE YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Haiti Tarım Bakanlığı’na 4 arazi aracı desteği ve Haiti Eğitim Enstitüleri ve Üniversiteleri ile Bilimsel Araştırma Birimlerine 140 ayrı kalemden oluşan ekipman desteğinde bulunuldu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), ülkemizin çok yönlü dış politikası çerçevesinde Karayipler bölgesinde sağlık, eğitim, tarım alanındaki faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Haiti’yi ziyaret eden TİKA heyeti, Haiti Tarım Bakanlığı bünyesinde kullanılmak üzere TİKA tarafından temin edilen 4 arazi aracını da düzenlenen tören eşliğinde Haiti Tarım Bakanı Fresner Dorcın’e teslim etti.
Tören sırasında söz alan Haiti Tarım Bakanı Fresner Dorcın, 2010 yılında yaşanan depremin ardından yüzde 80’i yıkılan ada ülkesi Haiti’nin yaralarını sarmaya devam ettiğini, TİKA tarafından temin edilen arazi araçlarının Tarım Bakanlığı bünyesinde sunulan hizmetlere büyük katkı sağlayacağını belirterek, teşekkürlerini ve işbirliğinin devamına yönelik temennilerini bildirdi.
Aynı kapsamda; Haiti Eğitim Enstitüleri ve Üniversiteleri ile Bilimsel Araştırmalar Birimlerine yönelik olarak gerçekleştirilen projeler çerçevesinde, TİKA tarafından temin edilen ve 140 ayrı kalemden oluşan teknik ekipman da Haiti Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Eğitim Bakanı adına söz alan Bakan Danışmanı Prof. Louis DelimaChery, yürütülen projeler için ülkemize ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Deprem sonrası Haiti’deki tüm kamu binalarının da yerle bir olduğuna değinerek, adadaki tüm Bakanlıkların geçici olarak bir araya toplandığı kompleksten bir süre sonra kendi binalarına taşınmak üzere ayrılmayı beklediklerini, söz konusu ekipman desteğinin Bakanlıkları bünyesinde faaliyet gösteren enstitüler, üniversiteler ve bilimsel araştırmalar birimlerinin çalışmalarına büyük katkıda bulunacağını belirtti.
TİKA heyeti tarafından gerçekleştirilen resmi temaslar sırasında görüşmeler gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, Türkiye ile Haiti arasında 2010 yılından bu yana hızla derinlik kazanan ilişkilerde, TİKA aracılığıyla yaşama geçirilen projelerin ayrı bir yeri olduğuna değinerek, işbirliğinin her alanda devam etmesi temennisinde bulundular.
TİKA ilerleyen dönemde Polonya’da yaşayan Müslüman Tatarları farklı projelerle desteklemeye devam edecek.