Ankara Tika'nın Desteğiyle Karadağ'da 'Osmanlı Arşivleri Sergisi'

Tika'nın Desteğiyle Karadağ'da 'Osmanlı Arşivleri Sergisi'

15.05.2017 - 16:04 | Son Güncellenme:

.

Tikanın Desteğiyle Karadağda Osmanlı Arşivleri Sergisi

Karadağ’da bulunan 17 ve 18. yüzyıllara ait, dönemin Osmanlı ve Karadağ ilişkilerini yansıtan Osmanlıca berat ve fermanların tanıtım sergisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle başkent Podgoritsa’da gerçekleştirildi.
Karadağ’ın önemli tarihi ve turistik bölgelerinden biri olan Kotor şehrinde yer alan Perast Müzesi’nde ülkenin önemli tarihi eserlerinin yanı sıra, Osmanlı dönemine ait fermanlar ve beratlar da yer alıyor. Müze arşivinde bulunan 17 ve 18. yüzyıllara ait Osmanlıca belgelerin Türkçe ve Karadağca’ya tercümelerinin yapılması konusunda Perast Müzesi ile iş birliği içerisinde TİKA tarafından çalışmalar başlatıldı. Proje ile tarihe tanıklık eden yazışmalar kayıt altına alınarak, ortak kültürel mirasın korunması konusunda büyük katkı sağlandı. Söz konusu çalışmalar sonucu ortaya çıkan belgelerin, Osmanlı ve Karadağ ilişkilerini gösteren fermanların da bulunduğu tanıtım sergisi TİKA’nın desteğiyle başkent Podgoritsa’da açıldı. Sergide ayrıca Osmanlı Musikisi, Türk Sanat Müziği ezgileri katılımcıların beğenisine sunuldu.
Sergide konuşan Türkiye Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, düzenlenen serginin Karadağ’da bulunan diğer müzelere örnek olacağını belirtti. Osmanlı dokümanlarının tespit edilmesi konusunda Türkiye olarak TİKA vasıtasıyla her zaman iş birliğine hazır olduklarını sözlerine ekleyen Büyükelçisi Galip, TİKA ve Perast Müzesi yetkililerine bu güzel iş birliğinden dolayı teşekkürlerini ileterek, sergide emeği geçen herkese şükranlarını sundu.
Perast Müzesi Müdürü Andro Raduloviç, Perast Müzesi’nin bugüne kadar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Karadağ Büyükelçiliği, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü ile birçok kültür ve tarih konularında iş birliği yaptığını vurgulayarak, söz konusu serginin Perast Müzesi’nin 80. yıl dönümüne denk gelmesinden dolayı ayrıca mutlu olduğunu iletti. Raduloviç, önemli tarih dokümanların Osmanlıcadan, Türkçe ve Karadağca’ya çevrilmesinde ve serginin düzenlenmesindeki desteklerinden ötürü TİKA ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletti.
TİKA Karadağ Koordinatörü Ahmet Altun da, ortak tarihimizden kaynaklanan bağlardan güç alan Türkiye-Karadağ ilişkilerinin hızla gelişmekte olduğunu belirtti. Koordinatör Altun, Karadağ’ın kalkınmasına Türkiye’nin güçlü desteğini TİKA aracılığıyla vermeye devam ettiğini belirterek, TİKA’nın Karadağ’da hayatın her alanında projeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Perast Müzesi’nde bulunan Osmanlıca belgelerin ve fermanların tarihin canlı tanıkları olduğunu vurgulayan Altun, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Tanıtım sergisine, Türkiye Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, Fransa, Azerbaycan, Hırvatistan Büyükelçileri ve Macaristan Karadağ Büyükelçiliği temsilcileri, Karadağ Cumhurbaşkanı Danışmanı Amer Haliloviç, Karadağ Anayasa Mahkemesi üyeleri, Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç, Berane Belediye Başkanı Dragoslav Şçekiç, Kotor Belediye Başkan Yardımcısı Branko Nedoviç, Moykovats Belediyesi Meclis Başkanı Slavenko Blazeviç, Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Karadağ İçişleri Bakanlığı, Karadağ Kültür Bakanlığı, Karadağ Avrupa İşleri Bakanlığı temsilcileri, Karadağ Emniyet Teşkilatı temsilcileri, yerel yönetimlerinin temsilcileri, Podgoritsa Kültür Merkezi Müdürü Snezana Burzan, Karadağ İslam Birliği temsilcileri (Podgoritsa, Rojaye, Petnitsa, Bar, Ulçin), STK temsilcileri, medya mensupları, TİKA yetkilileri ve birçok davetli katıldı.