Ankara Tika Türkiye'nin Yüksek Eğitim Alanındaki Tecrübesini Irak'a Aktarıyor

Tika Türkiye'nin Yüksek Eğitim Alanındaki Tecrübesini Irak'a Aktarıyor

05.03.2018 - 10:25 | Son Güncellenme:

.

Tika Türkiyenin Yüksek Eğitim Alanındaki Tecrübesini Iraka Aktarıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen program kapsamında, Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti Türkiye’de faaliyet gösteren teknik üniversiteler ile bunların bağlı olduğu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile akademik alanda yapılabilecek işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere Türkiye’ye teknik bir ziyaret gerçekleştirdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile muadil kuruluşu olan Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı arasında başkent Bağdat’ta “Akademik Alanda İşbirliği ve Koordinasyon” anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Türkiye ve Irak arasında yüksek eğitim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti Türkiye’nin önde gelen teknik üniversiteleri ve bağlı oldukları YÖK ile akademik alanda yapılabilecek işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere Türkiye’ye teknik bir ziyaret gerçekleştirdi. Irak’ta yaşanan uzun süreli savaş ve DEAŞ ile girişilen zorlu mücadele esnasında ülke ekonomik ve altyapı olarak ciddi anlamda zarar gördü, milyonlarca insan yerlerinden edildi. Yaşanan bu olumsuzluklardan eğitim sektörü de etkilendi. Özellikle Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde etkili olan DEAŞ, eğitim kurumlarını hedef almak sureti ile ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak nesillere zarar verdi. Irak’ın yeniden yapılandırılması kapsamında girişilen çalışmalarda önem verilen sektörlerin başında eğitim geliyor. Türkiye dost ve kardeş ülke Irak’a yönelik yüksek eğitim alanında işbirliği çalışmaları kapsamında elini uzatan ilk ülke oldu.
TİKA tarafından düzenlenen teknik ziyaret programıyla Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti ilk olarak YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er ile görüştü. Yapılan görüşmede Er, Irak’ın uzun süredir yaşamış olduğu sıkıntıların Türk halkını da derinden üzdüğünü ifade etti. Irak’ın kalkınma hamlelerine YÖK ve devletin diğer ilgili kurumları ile katkı vermek istediklerinin de altını çizdi. Düzenlenen program çerçevesinde Irak Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanlığı heyeti Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi üst yönetimleri ile görüştü. Üniversite yönetimleriyle yapılan toplantılarda kendi üniversitelerinde okuyan Iraklı öğrenci sayısının artırılmasına yönelik çalışmalara hız verileceği belirtildi. Irak’ta faaliyet gösteren üniversitelerin lisansüstü programlarında okuyan öğrencilerin/öğretim görevlilerinin akademik çalışmalarda ihtiyaç duydukları atölye ve laboratuvar çalışmalarında Türk öğrencilerle ortak veya bireysel çalışmalar için destek verileceği ifade edildi. Irak Teknik Eğitim Kurulu Başkanı Dr. Majid Hameed Alsharfa, Irak’ın son elli yıldır yaşamış olduğu zorluklardan dolayı öncelikli olarak eğitim alanında reformlara ihtiyaç duyulduğunu ve bu yardımın dost ve kardeş ülke Türkiye eliyle yapılmasını istediklerini iletti.
Heyet son olarak TİKA’yı ziyaret ederek TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ile görüştü. Yapılan görüşmede Maskan, yeni dönemde daha güzel günlerin Iraklıları beklediğini ifade etti. Türkiye’nin Irak’ın yeniden imarı konusunda ciddi gayret sarf edeceğini söyledi. Sadece eğitim alanında değil sağlık, tarım gibi birçok alanda da TİKA’nın projelerine devam edeceğini belirtti. Gelecek nesillerin iyi yetiştirilmesi kapsamında üniversitelerde sunulan eğitimlerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Maskan, TİKA’nın bölgede yaşayan insanların huzurlu olmasına verdiği öneme dikkat çekti.
Alsharfa ise heyetin Türkiye’ye gelmeden önce TİKA aracılığı ile Türkiye’nin kendilerine ulaştığını ve bu samimiyetin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. TİKA’nın 2017 yılı içerisinde TİKA Bağdat Program Koordinasyon Ofisi aracılığı ile yükseköğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği projeler için teşekkür ederek, yardımların devam etmesini istediklerini ifade etti.