Timpanoplasti Nedir?

Timpanoplasti orta kulaktaki işitme problemlerinin giderilmesi için yapılan bir ameliyattır. Kronik orta kulak problemlerinde tercih edilen bir uygulamadır. Hastalığın tür ve çeşitlerine göre farklı ameliyat uygulamaları bulunmaktadır.

Kulak zarı deliği onarımı (Miringoplasti)
Kulak zarı ve ses iletimini sağlayan kemiğin onarımı (Timpanoplasti)
Kulak kepçesinin arkasındaki kemik dokuya ( mastoid) ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (Mastoidektomi)
Bu ameliyatlardan ihtiyaç duyulanların kombine şekilde uygulanması (Timpanomastoidektomi)

Timpanoplasti ameliyatında delik olan kulak zarı kapatılır ayrıca cerrahi operasyonlar yardımı ile sesin iletilmesini sağlayan kemikçik onarılır. İhtyaç duyulan doku, kıkırdak, kemik parçaları ya da orta kulak yapay protezleri kullanılarak sağlanır.

Kimlere Uygulanır?
Kulak zarı onarılması ameliyatı, kulak zarındaki deliğin sudan korunmasına rağmen kronik kulak akıntısı ve işitme problemleri yaşayanlara uygulanır. Ayrıca kulak zarı ameliyatı uygulanması için burun ve sinüs bölgesinde enfeksiyona rastlanmamış olması gerekmektedir.

Kulak Zarı Onarımı Nasıl Yapılır?
Uygulanacak teknik hastanın rahatsızlığının durum ve derecesine göre farklılıklar göstermektedir. Makul tekniğin bulunması için; kulak zarındaki deliğin konumu, kulağın yapısı, mastoid kemiğe herhangi bir müdahale yapılıp yapılmayacağı hususları değerlendirilir.

Timpanoplasti ameliyatı kulak kanalının içerisinden veya kulağın arka tarafından yapılan kesiler yardımı ile gerçekleştirilmektedir.Mastoid kemikte işlem yapılacak durumlarda kulağın arka kısmı tercih edilirken, kulak zarında ypılacak tedavilerde kulak kanalının içerisinden müdahele tercih edilmektedir. Ek dokuya ihtiyaç duyulan durumlarda doku hastanın şakak adelesi kılıfından temin edilmektedir.

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?
Bu uygulama için en ideal zaman 12-14 yaş arası dönemdir. Ancak ihtiyaç halinde her yaştaki hastada uygulanabilir.

Kulak Zarı Neden Onarılmalıdır?
Krnonik enfeksiyona bağlı komplikasyonların önlenmesi ve işitme ile alakalı oluşabilecek sorunların engellenmesi için kulak iltihabının temizlenmesi gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Kulak zarı onarımı ameliyatından sonra hastalar gerekli pansuman ve bakımların yapılmasının ardından ertesi gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası bir ay süre ile grip ve benzeri virüslerden korunulması tavsiye edilmektedir. Ayrıca kulağa fiziksel olarak herhangi bir darbe olmamasına da özen gösterilmelidir. Kulağa su kaçmasının da engellenmesi oldukça önemlidir. Suyla temas olabilecek durumlarda kulakların vazelinli pamuk ile tıkanması tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

Op. Dr. Önder Akdeniz

Haberin Devamı

Web Sitesi

Instagram

Facebook