Teknoloji Timsaha 3D yazıcıdan çıkan kuyruğu naklettiler

Timsaha 3D yazıcıdan çıkan kuyruğu naklettiler

31.07.2018 - 10:55 | Son Güncellenme:

Arizona'daki Midwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, kuyruğu kopan timsaha 3D yazıcıdan çıkardıkları kuyruğu nakil etti. Protez kuyruk, timsahın gövdesiyle mükemmel bir uyum sağladı.

Timsaha 3D yazıcıdan çıkan kuyruğu naklettiler

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Hikaye, 10 yıl önce kuyruğu kopan Bay Stubbs adında timsahla başlıyor. Kurtarma ekipleri emin bir şekilde bilmese de, kuyruğunu kavgada kaybettiğini varsayıyor. Bay Stubbs, Phoenix Herpetological Society'ye taşındı, ancak diğer timsahlar kadar hızlı yüzemedi ya da yemek yiyemedi. Neyse ki, Midwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar onun kötü durumunun farkına vardılar ve bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdiler.

2013 yılında, ihtiyaç sahibi timsah için basit bir silikon kuyruk protezi inşa ettiler. Bu iyi çalıştı, ancak kısa bir süre önce Bay Stubbs'un eski kuyruğunu atması nedeniyle tekrardan ziyaret etmek zorunda kaldılar. Araştırmacılar yeni bir protez oluşturmak için dijital teknolojiye yöneldiler.

Haberin Devamı

Timsaha 3D yazıcıdan çıkan kuyruğu naklettiler

Midwestern Üniversitesi'nde anatomi profesörü olan Dr. Justin Georgi, “Bize yardım etmek için neler yapabileceğini öğrenmek için 3D tarama ve baskı şirketi Stax3D ile bağlantı kurduk. Kuyrukta yüksek çözünürlüklü, dijital model oluşturmak için Artec3D tarayıcı kullandılar. İhtiyacımız olan kuyruğa herhangi bir değişiklik yapmak için bu modeli manipüle edebildik. Kusurları düzelttik, tam olarak doğru uzunluğa ve boyuta getirdik. Ön ucunu ayarladık, böylece Bay Stubbs'ın güdükleriyle mükemmel bir uyum sağladı." dedi.

Modelin 3D baskısından sonra araştırmacılar, Bay Stubbs'a yardımcı olmak birkaç silikon kalıp da oluşturdu.

Georgi, "Timsah gelişim göstermeye devam ediyor. Son deneylerden öğrendiklerimize dayanarak, ona yeni bir kuyruk inşa etme sürecindeyiz. Yaş ilerledikçe büyümesini bekleyip, ona daha iyi ve yeni bir kuyruk yapabiliriz." dedi.