Tokat Tkdk Toplantısı Reşadiye'de Yapıldı

Tkdk Toplantısı Reşadiye'de Yapıldı

15.01.2018 - 15:11 | Son Güncellenme:

.

Tkdk Toplantısı Reşadiyede Yapıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK), Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı Programı-2 (IPARD II) üçüncü çağrı tanıtım programı, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yapıldı.
Reşadiye Halk Eğitim Merkezi Salonunda çiftçilere yönelik yapılan toplantıda, TKDK Tokat İl Koordinatörlüğü uzmanı tarafından "IPARD II Programı" 3’üncü başvuru çağrı dönemiyle ilgili sunum yapıldı, bilgi verildi.
TKDK AB’den yetki devri aldığı 2011 yılından bugüne kadar IPARD programını uygulayarak, ülkenin kırsal kalkınma ufkunda yeni bir sayfa açıldığını belirten TKDK Tokat İl Koordinatörü Fevzi Çiçek, IPARD I programı işle yapılan bu ufkun birinci bölümü 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle tamamlandığını söyledi.
Çiçek,"Bu süreçte 15 proje başvuru çağrı ilanına çıkılmış ve bu suretle ülkemiz genelinde 10 bin 693 proje sahibinin yatırımları hayat bulmuştur. Yaklaşık bin kişiye istihdam sağlamıştır. Bu dönem içerisinde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 6,77 milyar lirayı bulan yatırım kapsamında TKDK tarafından yatırımcılarımıza sağlanan toplam hibe tutarı 3,15 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca bu hibe destek programlarıyla; yatırımcılarımıza IPARD yatırımlarına özel olarak uygulanan ve bu kapsamdaki yatırımlar için muaf tutulan vergiler sayesinde 1 milyar 181 milyon liralık dolaylı bir ek katkı daha sağlamıştır. Bu dönemde Tokat’ta toplam 239 adet yatırım hayat bulmuş ve bu yatırımlar IPARD fonları ile desteklenmiştir. Desteklenen projelerin toplam yatırım bedeli 140 milyar 20 milyon 62 bin lira olup yatırımcılarımıza ödenen hibenin toplam tutarı ise 55 milyar 687 milyon 708 bin liradır. Tokat’ta projelerin faydalanıcıları arasında 40 yaş altı faydalanıcı sayısı 83 ve kadın faydalanıcı sayısı 29’dur. Bu dönemdeki yatırımlarla oluşturulan istihdam sayısı ise 897’dir. IPARD I kapsamında Tokat’a şimdiye kadar hibe desteği verilen makine, ekipman sayısı 11 bin 44’tür. Ayrıca İl Koordinatörlüğü tarafından 164 adet traktör alımı desteklemektedir" dedi.
Program AK Parti Tokat Milletvekili Coşkun Çakır, çiftçilerinin sorularını yanıtlamasının ardından son buldu.