Bartın TKÜUGD: “BU TÜK DİPLOMASİSİNİN ZAFERİDİR”

TKÜUGD: “BU TÜK DİPLOMASİSİNİN ZAFERİDİR”

30.06.2016 - 16:35 | Son Güncellenme:

.

TKÜUGD: “BU TÜK DİPLOMASİSİNİN ZAFERİDİR”

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Türkiye-Rusya arasında son gelişmelerin Kırgızistan ve Azerbaycan sayesinde yaşandığını açıkladı.
Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan, Türkiye ile Rusya arasında buzların çözülmesi ve ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda büyük pay sahibi iki isimin Kazakistan ve Azerbaycan’ın devlet başkanları Nursultan Nazarbayev ve İlham Aliyev olduğunu söyledi.
Yavuzaslan uçak krizinin başlamasından itibaren devreye giren iki liderin, Türkiye ile Rusya’yı barıştırmak için büyük çaba gösterdikleri, hatta başlangıçta Moskova’nın “Siz araya girmeyin, bu ikili mesele” uyarısına rağmen diplomatik çabalara ara vermeden devam ettikleri belirtildi.
Yavuzaslan ayrıca açıklamasında Kazakistan liderinin yaş, deneyim ve saygınlığı ile iki lider arasında arabuluculuk çabalarında büyük gayret sarf ettiğini vurguladı. Bu arada Kırgızistan Devlet Başkanı Almaz Atambayev’in de ilişkilerin düzeltilmesi için çaba harcadığı ve süreçten uzak durmadığını ifade eden Yavuzaslan, “Türk Dünyası Devletlerinin en içinden çıkılmaz krizlerde bile güç birliği ile bir çok sorunu çözebileceği görülmüştür” değerlendirmesinde bulunarak, İsmail Bey Gaspıralı’nın ‘Dilde, İşte, Fikirde Birlik’ şiarına dikkat çekti.
TÜRK KONSEYİ
Yavuzaslan, 2009 yılında kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kurucu üyelerin Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye olduğunu belirterek temel amaç ve görevleri arasında bölge ve bölge dışında barışın korunması ve dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi olduğunu da sözlerine ekledi.