Gündem ‘Evrim’in talimatıyla mühimmat yükledik’

‘Evrim’in talimatıyla mühimmat yükledik’

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ersin Eryiğit, savunmasına, Akıncı Hava Üssü komutanı eski Tuğgeneral Hakan Evrim’in “Terörle mücadele harekâtı olacak” diyerek, uçaklara mühimmat yüklenmesi emrini verdiğini söyledi

‘Evrim’in talimatıyla mühimmat yükledik’

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı dava, eylülde verilen aranın ardından yeniden başladı. Davanın 28. duruşmasında 15 Temmuz’da Akıncı Hava Üssü’nde Uçak Bakım Komutanı olarak görev yapan eski binbaşı Ersin Eryiğit savunmasını yaptı.

Haberin Devamı

Eryiğit, savunmasına, “Cezaevinde aldığım her nefes darbecilere haram olsun” ifadesini kullanıp, FETÖ ve darbecilerle irtibatı olmadığını söyleyerek başladı. Akıncı Hava Üssü komutanı eski Tuğgeneral Hakan Evrim’in “terörle mücadele harekatı olacak” diyerek, uçaklara mühimmat yüklenmesi emrini verdiğini, bunun üzerine uçakların son bakımlarını yaptıklarını ve mühimmat yüklediklerini ifade eden Eryiğit, darbe teşebbüsünü saat 22.30 sıralarında fark ettiğini ve bu saatten sonra da hiçbir uçağa mühimmat yüklemesi yapmadıklarını öne sürdü.

Personeliyle birlikte, “uçaklara mühimmat yüklenmeyecek” kararı aldıklarını, personeline, “silah zoruyla da olsa mühimmatlar yüklenmeyecek” emrini verdiğini savunan Eryiğit, saat 22.30’dan sonra gelen her emrin, telefonun ceride defterine yazılması emrini verdiğini kaydetti. Eryiğit, “Hava üssüne karacılar gelmiş, etrafımızı silahlı personel sarmış, televizyonda köprülerin kapandığı haberi var. Ben bunun darbe olduğunu saat 22.30’da anladım. Uçak yüklemesi yapılmadı, cephanelikten uçak mühimmatı çıkmadı. Daha Cumhurbaşkanı, Başbakan açıklama bile yapmamış, halk sokağa çıkmamıştı. Darbeye karşı ilk direniş eylemini biz yaptık” dedi.

Haberin Devamı

‘Merkeze sığındık’

Akıncı Hava Üssü’ne saat 00.00 sıralarında Diyarbakır’dan mühimmat kapasitesi artırılarak, mühimmat yüklü altı uçağın geldiğini, bu uçaklara da yer desteği vermediklerini, personel tahsis etmediklerini öne süren Eryiğit, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargâhından, o dönem kurmay albay rütbesinde olan Murat Islıoğlu’nu aradığını, yaşananları anlattığını söyledi.

‘Eyleme karışmadık’

Personeliyle hiçbir eyleme karışmadan Akıncı’dan ayrılma kararı aldıklarını Islıoğlu’na bildirdiğini, onun da Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargâhından değil, Eskişehir’deki Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi’nden gelen emirlere uymaları gerektiğini söylediğini kaydeden Eryiğit, Islıoğlu’nun emriyle bombalamalara karşı korunaklı savaş harekât merkezine sığındıklarını, sabah saatlerinde de buradan kurtarıldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı