Ekonomi İş dünyasından sert tepki

İş dünyasından sert tepki

20.12.2016 - 11:23 | Son Güncellenme:

Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından yapılan açıklamalarda,  Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi  kınandı.

İş dünyasından sert tepki

TÜSİAD: HAİN SUİKAST İLE DERİNDEN SARSILDIK

Haberin Devamı

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a gerçekleştirilen suikaste ilişkin bir açıklamada bulundu. TÜSİAD'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a Ankara'da gerçekleştirilen hain suikast ile derinden sarsıldık. Değerli diplomat Büyükelçi Karlov'un başta ailesi olmak üzere Rusya halkı ve devletine başsağlığı diliyoruz. Bu kabul edilemez saldırının arkasındaki karanlık emellerin bir an önce açıklığa kavuşmasını diliyoruz."

TOBB: BÜYÜKELÇİ KARLOV’A YAPILAN ALÇAK SALDIRIYI KINIYORUZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a karşı düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, yazılı yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

"Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov'un, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki resim sergisinin açılışı sırasında uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetmesinden derin bir üzüntü duydum. Terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu, lanet ettiğimizi her defasında yineliyoruz. Sayın Büyükelçiye düzenlenen saldırı da asla kabul edilemeyecek, insanlık dışı bir olaydır. Türkiye ve Rusya tarihten gelen dostluğunu, güçlü ekonomik ilişkiler ile perçinlemiştir. İki ülkenin halklarının da teröre karşı ortak tepki verdiğine inancım tamdır. Bu hain saldırının faillerinin ortaya çıkarılacağına inanıyor, Sayın Büyükelçinin ailesine, yakınlarına ve Rus halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyorum."

ATO: KAPANINA KISILIP KALACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yazılı açıklamasında, Karlov'a yapılan kalleş saldırıyı lanetle kınayarak, saldırıyla Rus uçağının düşürülmesi arasında farkın olmadığını bildirdi.

Daha önce uçak düşürerek tuzak kuranların bugün kurşun sıkarak aynı amaca hizmet ettiğini vurgulayan Baran, Türk ve Rus kamuoyunun bu menfur terör eyleminin kurduğu tuzağa düşmeyeceğini belirtti. Bu hunhar eylemi gerçekleştiren saldırganın arkasındaki karanlık şer odaklarının ülkeyi istikrarsızlaştırma hedefine ulaşamayacağını ifade eden Baran, saldırıda hayatını kaybeden Karlov’un ailesine ve Rus halkına başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

Baran, normalleşme sürecine giren Rusya-Türkiye ilişkilerini hedef alan bu vahşeti şiddetle kınayarak, "Terör, maksadı ne olursa olsun kendi kapanına kısılıp kalacaktır." ifadesini kullandı.

ASO: TÜRK HALKININ SEVGİSİNİ KAZANDI

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de Büyükelçi Karlov'un hain bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirtti. Özdebir, geçen yıl Türkiye-Rusya diplomatik ilişkilerinin 95. yılı nedeniyle ASO’yu ziyaret ederek, kendisine ticari ilişkilere katkılarından dolayı "Rusya Büyükelçiliği Madalyası" takdim eden Karlov'u yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti. Karlov'un, ülkeler arasındaki gerginlik döneminde bile sağduyulu yaklaşımıyla Türk halkının sevgisini kazandığına dikkati çeken Özdebir, şunları kaydetti: "Karlov ve ekibi Ankaralı sanayicilerle Rusya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da büyük çaba harcamıştı. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlenerek ivme kazandığı ve halklarımız arasındaki bağların daha da pekiştiği bir dönemde gerçekleşen bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hepimizi büyük üzüntüye boğan bu saldırının hangi amaçla yapıldığının Rus halkı tarafından da anlaşılacağından hiçbir şüphem yok. Ankaralı sanayiciler olarak ailesi ve Büyükelçilik mensuplarına taziyelerimizi sunuyor, tüm Rus halkının acılarını paylaşıyoruz."

Haberin Devamı

DEİK: ORTAK TAVIR ALINMALI

Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Büyükelçi Karlov’u yakından tanıyan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, şunları söyledi: “Kendisiyle şahsen tanıştığımız ve Türkiye–Rusya ilişkilerinin bugünkü seviyesine getirilmesinde üstün gayret sarf ettiğini bildiğimiz, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov’un silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu menfur saldırıyı nefretle kınıyor; şahsım ve tüm DEİK ailesi adına Sayın Büyükelçinin yakınları başta olmak üzere, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rus halkına en derin taziyelerimizi iletiyorum. Bu menfur saldırıda yaralananlara da acil şifalar diliyorum.Terörü, terörün anlamını ve yol açtığı sonuçları çok iyi bilen, birebir tecrübe eden ve maalesef yaşayan bir ülke olarak bu acıyı çok iyi biliyor; anlıyoruz. Türkiye olarak, yıllardır terör olaylarıyla karşı karşıyayız ve teröre karşı mücadelemizi yılmadan hassasiyetle sürdürüyoruz. Bu tür olaylara karşı artık tüm dünyada ortak bir tavır takınılması gerektiğini düşünüyoruz. Umarım uluslararası toplumda terörle mücadele konusunda oluşacak ortak ve kararlı tavır ile bu tür olayların üstesinden geliriz ve bir daha hiçbir ülkede böyle bir olay yaşanmaz.”.

Haberin Devamı

İTO: ŞİMDİ EN DOĞRUSU BEKLEMEK OLACAK

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yoluna girdiği bir dönemde meydana gelen bu saldırının son derece düşündürücü olduğu yorumunda bulunarak, “Bu menfur saldırının kimlerin amacına hizmet ettiği Rus dostlarımız tarafından çok iyi bilinecektir. Hatırlanacağı gibi Rus uçağının düşürülmesi olayı yaklaşık bir yıl sonra aydınlatılmıştı. Şimdi en doğrusu bu terör saldırısının da aydınlatılmasını beklemek olacak. Son dönemde ivme kazanan Türk-Rus ilişkilerinin bundan etkilenmeyeceğine inanıyorum. Türk iş dünyası olarak Rus halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” açıklamasını yaptı.

TESK: HUZURU KAÇIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, silahlı saldırısı sonucu öldürülmesine ilişkin, “Ülkemizin huzurunu kaçırmaya çalışıyorlar. İki ülke arasındaki sıcak ilişkiyi bozmak istiyorlar” ifadesini kullandı.