Ankara Tobb Ve Myk Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Tobb Ve Myk Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

10.08.2017 - 18:38 | Son Güncellenme:

.

Tobb Ve Myk Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında Toprak Sanayi Sektörü İstihdamında Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalandı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken ve MYK Başkanı Adem Ceylan, Toprak Sanayi Sektörü İstihdamı için Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. Ülken, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, “TOBB bünyesinde çalışmalarını yürüten Türkiye Sektör Meclisleri, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını aynı çatı altında bir araya getiren, sektörel gelişmeler ve sorunların değerlendirildiği ve ortak aklın sektör ve ülke menfaatleri çerçevesinde oluşumunu sağlayan yapılardır. Bu meclislerden biri olan TOBB Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi, bu sektörün önde gelen firma ve dernek temsilcileri ile sektörün tüm paydaşlarını kapsayan en üst temsilci konumundadır” ifadelerini kullandı.

“Dış cephe tuğlaları uygulamacısı, taban tuğla uygulayıcısı, asmolen döşemecisi, gazbeton yapı sistemi ustası mesleklerinin ulusal yeterliliklerini belirleyeceğiz”
Ülken, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu bilinç ile çalışmalarını yürüten Meclisimiz, toprak sanayi ürünleri ve malzemeleri sektörünün gelişimi ve ülke ekonomisine önemli katkı sunmayı amaçlayan projeler yürütmekte olup, toprak sanayi ürünleri sektörünün ihtiyacı olan nitelikli ve yetişmiş iş gücü ihtiyacının karşılanması Meclisin en önemli projeleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda bireylerin mesleğini başarı ile icra etmesi ve bunun ölçümüne imkan tanıyan ve sektörde bilgi, beceri sahibi kişileri yetkinlik olarak farklı bir yere taşıyacak olan ulusal yeterlilik hazırlama sürecine TOBB Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi olarak talip olduk. Sağolsun Mesleki Yeterlilik Kurumumuz bizi bu iş ile görevlendirdi ve bugün bu konuyla ilgili protokolümüzü imzalayacağız. TOBB Türkiye Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi olarak dış cephe tuğlaları uygulamacısı, taban tuğla uygulayıcısı, asmolen döşemecisi, gazbeton yapı sistemi ustası mesleklerinin ulusal yeterliliklerini belirleyeceğiz.”

Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri
Ülken, TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) ile ilgili ise, “Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde yaşanan ölümlü iş kazalarının artması üzerine TOBB olarak elimizi taşın altına koyarak TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri’ni kurduk. 2015 yılının Aralık ayında yetki alan MEYBEM 1.5 yılda 22 binden fazla bireyin sınav ve belgelendirme sürecinde görev aldı. Özellikle inşaat, metal, makine ve asansör mesleklerinde 66 ilde sınav ve belgelendirme hizmetini kurumsallaştırmayı başardık. 19 meslekte devam ettiğimiz süreç, Mesleki Yeterlilik Kurumumuzun da izni ile bu ay inşallah 33’e yükseldi. Hedefimiz tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerin tamamında sınav ve belgelendirme hizmeti vermek” diye konuştu.

Eğitim Kurumlarının Akreditasyonu Yönetmeliği
MYK Başkanı Adem Ceylan ise, “Şu an itibariyle kurumumuz tarafından 82 kuruluşu yetkilendirdik. Bunlardan bir tanesi de TOBB MEYBEM’dir. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bu aylarda bakanlığımızdaki bir program sonrasında Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ydu o dönemde. Odasında TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu şu sözü kullandı; ‘Nasıl ki çok iyi araç kullanan bir kişiye çok iyi sürücü olsa bile kullanacağı araca uygun bir şekilde sürücü belgesi yoksa araç kullanmasına müsaade etmiyorsak, artık çalışma hayatında özellikle üretim, sanayi iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanı da çalıştırmamamız gerekiyor.’ İşin özü aslında buydu. Bu iki cümle TOBB camiasının meseleye bakış açısını açık bir şekilde ifade ediyor” dedi.
Ceylan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“İleriki günlerde üzerinde çalışıyoruz. Eğitim kurumlarının akreditasyonu meselesi gelecek. Eğitim Kurumlarının Akreditasyon Yönetmeliği’ni yayınladığımız zaman da muhtemeldir ki TOBB’a ayrı bir misyon yüklemiş olacağız. Eğitim kurumları, kamu kurumları, özel eğitim kurumları eğitim adına kim varsa yerel yönetimler hadi bakalım akredite olun, mademki nitelikli eğitim verdiğinizi iddia ediyorsunuz çalışma hayatının en tepesindeki kurum sizi akredite etsin. Verdiğiniz diplomaların ve belgelerin de kalite güvencesini taşımış olun. Bu mesele ülkemizin meselesi, çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar eğitim kurumlarının akreditasyonuyla ilgili yönetmeliği hayata geçirmek. Bu olduğu zaman işin farklı boyutu daha olmuş olacak. Türkiye’de maalesef eğitim programları, meslek edindirme programları yoğun bir şekilde yapılıyor. Ciddi kaynaklarda kullanılıyor."
Konuşmaların ardından Ülken ve Ceylan protokolü imzaladı.