Gündem TOMA suyuna 3 yıl hapis talebi

TOMA suyuna 3 yıl hapis talebi

18.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birgün gazetesinin gönüllü fotomuhabiri Pembegül Gökçek’i TOMA’dan sıktığı suyla yaralayan polis memuru Hakan Yıldırım’ın 3 yıla kadar hapsi istendi

TOMA  suyuna  3 yıl hapis talebi



İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Savcı Basri Aydın tarafından hazırlanan iddianamede 17 Mayıs 2014 günü Taksim Galatasaray Lisesi önündeki Soma protestosuna katılanların toplantı sonrası dağılmakta iken alana illegal örgüt üyelerinin girerek polise taş ve şişe fırlattıkları belirtildi. İddianamede “Polisin megafonla uyarıp dağılmalarını istediği ancak civar sokaklardan taş ve şişe atan şahısların alana gelmesi üzerine T35 nolu TOMA’da operatör olarak görev yapan polis Hakan Yıldırım’ın toplananlara su sıktığı ve sıkılan sudan Gökçek’in düşerek basit olmayacak şekilde yaralandığı” ifade edildi.
Suyu sıkan 26 yaşındaki TOMA sürücüsü polis Hasan Yıldırım’ın “kasten yaralama” suçu kapsamında cezalandırılması istenen iddianamede, hakkında şikayette bulunulan dönemin Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Ünal Altıner’in de arasında bulunduğu bazı polisler hakkında ise takipsizlik kararı verildi. İstanbul 68. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesi halinde polis memurunun yargılanmasına başlanacak. Mahkemenin ise değerlendirmede bulunmak üzere 15 günlük yasal süresi bulunuyor.
‘Emir üzerine sıktım’
Polis memuru Yıldırım ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadesinde, “Yasal olarak göstericilerin dağılmasıyla ilgili tebligatlar yapıldı ancak dağılmadılar. T35 No’lu TOMA’da operatör olarak görevliydim. TOMA’nın içerisinde bulunan telsizden olay yerinde bulunan amirlerimizin talimatı üzerine topluluğa doğru dağılmaları amacıyla su sıkmamız istendi. Bu emir üzerine topluluğa su sıktım. Belirgin bir sahsı ya da müştekiyi yaralamak gibi bir kastımız söz konusu değildir. Yasa dışı hale gelen gösteriyi engellemek amacıyla topluluğu dağıtabilmek niyetiyle ve amirlerimizin verdiği emir üzerine harekette bulunduk. Suç isleme kastım yoktur” sözleriyle kendini savundu.
Artık bu suçun cezası var
Gökçek’in avukatı Ruşen Ali Nergiz, müvekkilinin protesto eylemini gazeteci olarak takip ettiğini belirterek “TOMA’dan, Gökçek’e tazyikli su sıkıldı. Sol omzunda yırtık oluşması nedeniyle de fizyoterapi tedavisi önerildi. Tedavi sonuç vermeyince ameliyat edildi. 20 gün iş göremez raporu verildi. Artık bu tip suçlarda kasten yaralama suçundan işlem yapılabilecek” dedi.