Cadde Topkapı Sarayı’nın bilinmeyenleri çıktı

Topkapı Sarayı’nın bilinmeyenleri çıktı

22.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Topkapı Sarayı’na ait daha önce yayınlanmamış 118 resimli belge, açıklamalarıyla beraber ilk kez ‘Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı’ isimli kitapla okurla buluştu.

Topkapı Sarayı’nın bilinmeyenleri çıktı

Osmanlı sultanlarına 400 yıl boyunca ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı’na ait daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış 118 resimli belge, açıklamalarıyla beraber ilk kez ‘Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı’ isimli kitapta gün yüzüne çıkarıldı. Kültür A.Ş. Yayınları Araştırma-İnceleme Serisi arasında yayıma hazırlanan kitapta minyatür, gravür ve cam fotoğraflar bulunuyor. Kitapta, Topkapı Sarayı’nın bölümlerini gösteren, çeşitli törenleri konu edinen minyatürler, İstanbul’a gelmiş sanatçıların gravürleri ve son dönem cam fotoğrafları yer alıyor.

Kitaptaki minyatürlerde sarayın hangi avlusuna kimlerin geçeceği, tahta çıkış merasimleri, Osmanlı devlet adamları ve elçi kabulleri, Kubbealtı toplantıları, ulûfe dağıtımı ve cenaze merasimleri sırasında belli bir düzen, protokol ve programın önemle işleyişi görülüyor. Osmanlı devlet mekanizmasının işleme biçimini ve devlet anlayışı hakkında önemli bilgiler veren minyatürlerin bir kısmı Matrakçı Nasuh tarafından yapılan eserler.

Resmi işlerin haricinde, Saray eğlence hayatıyla ilgili bilgiler de kitaptaki görseller sayesinde saraydaki kılık kıyafet hakkında ayrıntılar sunuyor. Topkapı Sarayı’nı içeren minyatürlerde bir diğer konu da atlar ve arabalar. Minyatürlerde, değişik biçimlerdeki at koşum takımlarını; nakliye arabası şeklindeki dört tekerlekli basit biçimde tasvir edilen arabayı görmek mümkün.

Banyo ve temizlik İslami inançta çok önemli bir yere sahip.