Gündem Toplanan ‘bağış’ için bize şikâyet gelmedi

Toplanan ‘bağış’ için bize şikâyet gelmedi

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İHH’nin okullarda her çocuktan ayda en 100 TL topladığı projenin iptali için Eğitim İş bakanlığa başvuru yaptı, Velilerden hiç şikâyet almadığını belirten bakanlık projenin değerler eğitimiyle uyumlu olduğunu savundu...

Toplanan ‘bağış’ için bize şikâyet gelmedi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eğitim-İş Sendikası’nın İHH’nın okullarda 5 yaş grubu da dahil olmak üzere, çocuklardan, “ayda en az 90 TL ya da en az 100 TL” gibi bir limit belirlenerek “bağış” adı altında para topladığı, tartışma yaratan, “Her sınıfın bir yetim kardeşi var” projesinin öğrenciler ve veliler üzerinde baskı yarattığını belirterek, MEB ile İHH arasındaki söz konusu protokolün sona erdirilmesi gerektiğine yönelik yazısına ilginç bir yanıt verdi. Yanıtta kampanya ile ilgili öğrenci ve veliler üzerinde herhangi bir zorlama söz konusu değildir” denildi. Eğitim-İş, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın MEB ile yaptığı protokolle, bakanlığa bağlı okul öncesi, ilk ve ortaokullarla, liselerde çocuklardan “bağış” adı altında her ay düzenli para topladığı iddialarını bakanlığa bir yazı ile sordu. Yazıda, bağış kampanyasının kamuoyunda ve öğrenci velileri arasında ciddi endişe ve tedirginlik yarattığı belirtilerek, sendikaya ciddi boyutlara ulaşan çok sayıda bilgi geldiği vurgulandı.
Muhatap 5 yaşındaki çocuk
Eğitim-İş, yazısında, şunları kaydetti: “Sınıflara kumbaralar konulmakta ve öğrencilerin her ay bu kumbaralara en az 100 TL veya başka örenklerinde 30 TL, 90 TL gibi değişik limitlerde bağış yapmaya zorlandığı bildirilmektedir. Bu kampanya öğrenciler ve velileri üzerinde sürekli şekilde baskıya dönüşmüş durumdadır. Bağış yapacak gücü bulunmayan ailelerin çocuklarının yaşadığı mahcubiyet dikkate alınmamakta, pedagojik açıdan değerlendirildiğinde yaşanan sorunlar gün geçtikçe travmaya dönüşmektedir. Bağış, niteliği itibarıyla hukuki bir işlem olup, 5 yaş grubu dahil olmak üzere muhatap tutulan bu çocukların hukuki işlem ehliyetine sahip olmadığı ve bu konuda iradelerinden söz edilemeyeceği açıktır. Çocukların bağışa zorlanmasının, kendilerinden bu suretle para istenmesinin TCK’ya göre de suç teşkil edeceği bilinmelidir.” Eğitim-İş, yazısında, bakanlığın İHH ile söz konusu “bağış” protokolünü iptal etmesini istedi.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı imzasıyla sendikaya gönderilen cevabi yazıda ise ilginç ifadelere yer verildi. MEB’in yazısında, “her sınıfın bir yetim kardeşi var” projesi hakkında, “zorla para toplandığı, kamuoyunda ve öğrenciler arasında ciddi bir endişe olduğu”nun iddia edildiği belirtilerek, “Bakanlığımıza alandan bu iddiaların doğruluğunu teyit eden, şikâyet içerikli herhangi bir geri dönüş olmamıştır” denildi.
‘Değerler eğitimiyle uyumlu’
Yarışma ve Sosyal Etkinlik İzin Talebi Başvuruları Değerlendirme Komisyonu tarafından etkinliğin incelendiğini belirten bakanlık, “Etkinliğin amacının bilinçli, yardımsever ve başka bir coğrafyadaki ihtiyaç sahibi akranlarının sorunlarıyla ilgilenen duyarlı nesillerin yetiştirilmesi gayesi ile yapıldığı belirtilmekte olup bu amaçlar, değerler eğitimi ile de uyumluluk göstermektedir” ifadeleri kullanıldı. İHH’nın, “kamu yararına çalışan ve izin almadan yardım toplayabilen bir vakıf olma özelliği taşıdığı” belirtilen yazıda, “Kampanyaya gönüllülük esasına göre katılım sağlanacağı açıkça belirtilmiş olup herhangi bir zorlama söz konusu değildir” denildi.