Dünya Toplantı bitti ama tartışması sürüyor!

Toplantı bitti ama tartışması sürüyor!

29.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya’da yapılan G7 zirvesinde ABD Başkanı Trump’ın, Paris İklim Sözleşmesi konusunda net yanıt vermemesi, başta Almanya olmak üzere G7’nin diğer üyelerinde hayal kırıklığı yarattı. Merkel, sert açıklamalar yaptı...

Toplantı bitti ama tartışması sürüyor

Dünyanın önde gelen 7 sanayileşmiş ülkesinin (ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık) devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren G7 Zirvesi, İtalya’nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde önceki sona ermişti. Ancak zirvede 6 ülkenin iklim konusunda ABD ile ortak bir çizgiye varamaması, tartışmaların ve “hayal kırıklığı”nın sürmesine yol açtı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklada, ülkesinin iklim sözleşmesinden çıkıp çıkmayacağı konusundaki kararını “haftaya vereceğini” söylerken, Başkan, seçim kampanyası sırasında kesin bir dille Paris İklim Sözleşmesi’ne inanmadığını söylemişti. G7’de böyle bir ayrılık yaşanması, diğer üyeleri hayal kırıklığına uğratırken, toplantının “G6 zirvesi”ne dönüştüğü yorumları yapıldı.

‘Zamanı geçti!’

Bu konuya en sert tepkiyi ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel verdi. G7 Zirvesi sonrası çarpıcı açıklamalarda bulunan Merkel, “Başka ülkelere güvenilebilecek zamanların geride kaldığını” belirterek, Avrupa’nın kaderini eline alması gerektiğini söyledi.

Merkel, seçim kampanyası çerçevesinde Münih’te yaptığı konuşmada, G7 Zirvesi’nde yaşadığı hayal kırıklığını ifade etti. Merkel “Başkalarına tümüyle güvenebileceğimiz zamanlar bir parça geride kaldı. Son günlerde bunu deneyimledim” ifadesini kullandı. Başbakan Merkel “Biz Avrupalılar kendi kaderimizi gerçekten elimize almalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Merkel’in, bu sözleriyle Donald Trump liderliğindeki Amerikan hükümetinin yanı sıra Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlanan İngiltere’yi de kastettiği ifade ediliyor. ABD ve İngiltere ile dostluğun sürmesi gerektiğini vurgulayan Merkel “Ama bilmeliyiz ki, kendi kaderimiz için kendimiz mücadele etmek zorundayız” diye konuştu.

G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, “Amerika Birleşik Devletleri iklim değişikliği ve Paris İklim Sözleşmesi konusundaki siyasi tutumunu gözden geçirme sürecinde bulunmaktadır” denilmişti. Bununla birlikte zirveye katılan diğer 6 ülke, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Konseyi, sözleşmeye bağlılıklarını taahhüt etmişti. İtalya Başbakanı Gentiloni “ABD’nin, Paris Anlaşması’na yönelik iç değerlendirmesinin bir an önce sonuçlanmasını ümit ediyorum” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, ABD’ye anlaşmaya bağlılık çağrısı yapmıştı.

Bununla birlikte gözlemciler ve zirveyi izleyen yorumcular, anlaşmazlıkların ağırlıklı olarak Trump liderliğindeki ABD’den kaynaklandığını belirtip, “G7’nin fiilen G6 haline geldiği”ni savunmuştu.