Gündem Toprağın altındaki cevheri işliyorlar

Toprağın altındaki cevheri işliyorlar

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çev (Çağdaş Eğitim Vakfı) Sanat’ın QNB Finansbank ana sponsorluğunda yürüttüğü ‘Genç Yetenekler Projesi’ dokuz senedir üstün yetenekli küçük sanatçıları keşfediyor, onlara müzik kariyerlerinde destek sunuyor. Röportajın tamamını Milliyet Sanat’ın ağustos sayısında okuyabilirsiniz.

Toprağın altındaki cevheri işliyorlar

Çağdaş Eğitim Vakfı’nın kurucu üyesi Berrin Yoleri’nin öncülüğünde 2009 senesinde hayata geçirilen ‘Genç Yetenekler Projesi’ ile üstün yetenekli müzisyenlere destek etkinliği dokuzuncu yılında daha da büyüdü ve daha çok gence destek olmaya başladı. 2009’da ilk olarak Çağdaş Eğitim Vakfı’nın ‘Kutup Yıldızı’ projesiyle hayata geçirilen, fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan’ın objektifinden yansıttığı Yaşar Kemal, Halil İnalcık, Müşfik Kenter, Şakir Eczacıbaşı, Ara Güler, Burhan Doğançay, Haldun Dormen, Suna Kan, Yıldız Kenter, Ayla Erduran, Aziz Sancar, Fazıl Say, Cihat Aşkın, Nuri Bilge Ceylan, Tarkan, Cem Yılmaz gibi isimlerin de aralarında olduğu 56 değerli sanatçının verdiği desteklerle temelleri atılan ‘Genç Yetenekler Projesi’ kapsamında onlarca üstün yetenekli genç ve çocuğun müzikal yolculuklarında eğitimlerine katkıda bulunuldu. ÇEV Sanat bu yıl 44 genci kapsayan ‘Genç Yetenekler Projesi’ ile, aynı zamanda Almanya’nın önemli klasik müzik vakfı Villa Musica ile bir iş birliği anlaşması imzaladı. ÇEV Sanat Başkanı Berrin Yoleri ile proje kapsamında Amerika’da ve Almanya’da eğitimlerine devam eden genç müzisyenler Yiğit Karataş (keman) ve Cem Esen (piyano) ‘Genç Yetenekler Projesi’ hakkında bilgi verdiler.

Toprağın altındaki cevheri işliyorlar

Haberin Devamı

- Çağdaş Eğitim Vakfı’nın destek projesinde neden müzik seçildi?

Müzik evrensel bir dil, insanları bütünleştiren barışçıl bir yanı var. Bu nedenle müzikte üstün yetenekli gençlerin eğitimlerine destek oluyor ve ulaşmak istedikleri yerlere gelebilmeleri için gerekli olan her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizde var olan yeteneklerin kaybolmasına izin vermeden, onların ileride kültür ve sanat elçilerimiz olarak Türkiye’yi temsil etmelerini ve bayrağımızı dünyada dalgalandırmalarını amaçlıyoruz. Müzik, diğer sanat alanları, bilim ve sporda var olan potansiyelleri ortaya çıkararak değerlendirirsek eğer, ülke olarak dünyada varlığımızı ve algımızı daha güçlü kılarız. “Toprağın altındaki cevherin hiçbir önemi yok. Önemli olan onu çıkarmak ve işleyebilmek,” biz de bu düşünceyle ilerliyoruz.

Haberin Devamı

- Çağdaş Eğitim Vakfı’nın bünyesindeki ÇEV Sanat nasıl kuruldu?

Yaklaşık 10 yıl önce 9 - 10 yaşlarındayken Genç Yetenekler Projesi kapsamında eğitim desteği verdiğimiz gençlerimiz şimdi 19 - 20 yaşlarına geldiler ve bu süreçte çok önemli başarıları ülkemize kazandırdılar. ÇEV Sanat büyük başarılara sahip olan genç sanatçılarımıza sanat kurulumuzun desteğiyle uluslararası kariyerlerinde yol göstermek ve yeni gençlerin keşfedilerek eğitimlerine destek sağlamak için 2016 yılında kuruldu. 2017 yılında QNB Finansbank’ın ‘Genç Yetenekler Projesi’ne ana sponsor olması ile birlikte projeyi genişleterek daha fazla yetenekli gencimize ulaşmayı hedefliyoruz. ÇEV Sanat olarak kültür ve sanat alanında üstün yetenekli gençlerimizin elinden tutarak onların dünyada parlayan yıldızlar olması yolunda ilerlemeleri için her türlü imkânı sağlamaya çalışıyoruz. Yetenekli gençlerimizin ismini dünyaya duyurmak ve onların markalaşma sürecinde yanında olmak için çabalıyoruz.

- Aslında gençler size başvuruda bulunmuyor, sanat kurulundaki isimler seçiyordu değil mi?

ÇEV Sanat ‘Genç Yetenekler Projesi’ sanat kurulu değerli sanatçılarımız Cihat Aşkın (yaylı sazlar), Fazıl Say (piyano ve vurmalı çalgılarda), Bülent Evcil (üflemeli sazlarda), İbrahim Yazıcı (şan - piyanoda)’dan oluşuyor. Bugüne kadar kendileri keşfettikleri gençleri bize eğitim desteği vermemiz için öneriyorlardı. ÇEV Sanat’a başvurular ve talepler artınca bu yıl 2018-2019 eğitim süresi için seçmeler yapmaya karar verdik.

Haberin Devamı

- Ne kadar süre destek sağladınız ilk belirlenen gençlere?

2009 yılında ilk olarak Avusturya Mozartum konservatuvarında kontrtenor Onur Abacı ile başladık, sonrasında Berklee College of Music’te eğitim gören Utar Artun, Burak Beşir, Bulut Gülen, Ekin Cengizkan projeye dâhil oldu. 2009’dan bu yana desteklediğimiz genç sanatçılar ulusal ve uluslararası büyük başarılara imza attılar. Büyük yarışmalarda ödüller kazandıkları gibi dünyanın en önemli konser salonlarında konserler verdiler. Ayrıca dünyanın en önemli okullarında eğitimlerine devam eden gençlerimiz Pinchas Zukerman, Sir James Galway, Zachar Brown gibi dünyanın en önemli sanatçılarıyla çalışıyorlar.

- Her yıl konserler düzenlemeye devam edecek misiniz?

Her yeni yılda yeni keşfettiğimiz yetenekli gençlerimizi tanıtmak amacıyla Zorlu PSM’nin ev sahipliğinde ana salonda konser düzenliyoruz. Bu konserlerde elde edilen gelirle gençlerimizin fazladan giderlerine ve enstrüman ihtiyaçlarına kaynak oluşturuyoruz. Bu konserleri icra kurulumuzda yer alan Nuri Çolakoğlu, Aslı Ekşioğlu, Revna Demirören, Heves Ekinci, Ayşe Alemdaroğlu, Ayşecan Özyeğin Oktay, Canan Bolak, Prof. Oya Başak, Gamze Aksoy, Yıldız Yalman, Berna Çebi, Tülin Sipahiler gibi arkadaşlarımızın desteğiyle gerçekleştiriyoruz.