Gündem Toprak kaplar zehir saçıyor

Toprak kaplar zehir saçıyor

26.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin kırsal kesiminde asbestli topraktan yapılan evler nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi sağlık risk altında bulunuyor. Akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden kabul edilen asbest teması konusunda ciddi bir sorun ise özel laboratuvar araştırması ile gündeme geldi.

Toprak kaplar zehir saçıyor

İzmir Menemen yolunda, yol kenarında toprak kap satan bir iş yerinden alınıp incelenen iki tür toprak yemek pişirme kabında insan sağlığına zararlı tremolit asbest ile yüksek miktarda alüminyum tespit edildi. Analiz sonuçlarını Milliyet ile paylaşan asbest uzmanı Kenan Yıldız, “Eskişehir bölgesinde üretilen yemek pişirme kabında bant yapıştırma yapılarak asbest lifi gelip gelmediğine baktık. Daha sonra kabın dış kenarından 0,2 mm2 çapında örnek koparıp, inceledik. İki numunede de ‘tremolit asbest ve alüminyum’ tespit ettik. Menemen bölgesinde üretilen kapta da aynı işlemler yapıldı ve sadece ‘alüminyum’ tespit edildi. Alüminyum, her iki kapta da yemeklere karışıyor. Ayrıca asbest kap fiziksel bir şiddete maruz kalmasa bile ortama lif salınımı yapıyor. Asbest lifleri giysi ve saç teline yapışarak maalesef başka ortamlara taşınabiliyor. Bu durum tehlikeyi büyütüyor” diye konuştu. Analiz sonuçlarını ilgili yetkilileri uyaran Yıldız, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Risk grubunda söz konusu ürünlerin lojistik ve satışında çalışan insanlar ile bu mağazaları ziyaret eden insanlar da yer alıyor. Asbestli malzemeyi güvenli bir şekilde bertaraf etmezseniz, havaya karışan asbest tozları rüzgarla kentin diğer bölgelerine taşınır. Durum sandığınızdan daha ciddi risk içeriyor.”

Eskişehir başı çekiyor

Tıbbi jeoloji uzmanı Eşref Atabey, analiz sonuçları hakkında şunları söyledi:

“Birçok köyde asbest karışımlı ak toprak sıvalı veya çatısı örtülü ev olduğunu biliyoruz. Asbestli ürünler de bilinçsizce ve kontrol dışı üretilmekte. Asbest teması nedeniyle mezotelyoma olgusu çıktığı bildirilen köylerin dağılımında Eskişehir başı çekiyor. Sıralama yapacak olursak, asbestli toprağı çıkaran, topraktan ürün elde eden ve son halka tüketiciler sağlık yönünden risk altındalar.”