Ekonomi ‘Torba’dan tasarruf çıktı

‘Torba’dan tasarruf çıktı

06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBM Plan Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “yeniden değerlendirileceğini” açıkladığı yüzde 40’lık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammını da içeren torba kanun tasarısının görüşmelerine başladı. Komisyonda tasarıya ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2018’de ödenecek motorlu taşıt vergisi tutarını artırıyoruz” dedi, ancak merakla beklenen oranı açıklamadı.

‘Torba’dan tasarruf çıktı

Borçlanma yetkisinin artırılması, gelir getirici düzenlemeler ile Savunma Sanayi Fonu’na daha fazla kaynak aktarılmasına ilişkin düzenlemelerin önemine işaret eden Ağbal, “2018’den sonra trafiğe çıkacak binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinin hesabında, yeni bir vergileme ölçütü getiriyoruz. Kolalı gazozlarda olduğu gibi, meyveli gazozlar ve enerji içeceklerine de ÖTV getiriyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Asgari ücret...

Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle eylülden itibaren bazı çalışanların gelirinin bu rakamın altına düştüğünü dile getiren Ağbal, “Asgari ücretlinin gelirinin hiçbir şekilde 1404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere bir yasal düzenleme önerimiz var” diye konuştu.

Ağbal, “Kalkınmada öncelikli illerde kamuya ait yerleri sanayi sitesi kooperatiflerine, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine bedelsiz olarak devredeceğiz. Diğer illerde ise emlak vergisi değeri üzerinden peşin veya taksitle satılması öngörülmektedir” dedi.

İmalat sanayisi sektörü yatırımlarına 2018’de kurumlar ve katma değer vergileri üzerinden teşvik verileceğini anlatan Ağbal, “2018’de ne kadar yatırım harcaması yaparsanız diğer kazançlardan, elde ettiğiniz bütün kazançtan bu harcamayı düşme imkanı veriyoruz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Hazine arazilerindeki yatırımlarını öngörülen sürede tamamlayamayan bazı yatırımcılara iki yıllık ilave süre tanındığını belirten Ağbal, “Bu süre içinde ya yatırımlarını tamamlayacaklar ya da mevcut tamamlama oranına göre ya rayiç bedel, ya da Emlak Vergisi ödemek suretiyle bu taşınmazları edinebilecekler” ifadelerini kullandı.

Emlak Vergisi’ne sınır

Ağbal, “Emlak Vergisi’nde fahiş metrekare değer artışlarıyla karşılaştık. Yeni düzenlemede 2018, 2019, 2020 ve 2021’de arazi metrekare arazi bedelinin 2017’ye göre en fazla yüzde 50 artırılmasına ilişkin sınırlama getiriyoruz” dedi. Ağbal, nihai tüketiciye hizmet sunan yurtdışındaki e-ticaret şirketlerinin Türkiye’de KDV mükellefi olacağını; cep telefonu, sabit telefon, data ve internet hizmetinde Özel İletişim Vergisi’nin yüzde 7.5’lik tek oran şeklinde uygulanacağını söyledi.

Tütün düzenlemesi

Ağbal, “Belirli bölgelerde üretilen sarmalık tütün için üretici bakımından aynen devam edecek. Buradaki mücadelemiz kaçak tütün ticareti ile olacak. Bu ürünü herhangi bir şekilde yasa dışı olarak temin edip ticaretini yapanlara dönük bu kanun tasarısında 3-6 yıl hapis cezası öngörülüyor. Burada da yapacağımız bir revizeyle bunun üst sınırını 5 yıla indireceğiz. İdari para cezası sistemine geri dönmüş olacağız.”

Haberin Devamı

Lojmanlar satılacak

Ağbal, şehir içinde kalan lojmanların ekonomiye kazandırılacağını ve buradan elde edilecek kaynağın öncelikle yeniden lojman yapımında kullanılacağını dile getirerek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının 10 yıldan az yaşı olan lojmanları ile savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılan lojmanların bu kapsama girmeyeceğine dikkati çekti.
Turizm sektörüne yönelik kapsamlı bir kolaylık sunduklarını belirten Ağbal, 1 yıl içerisinde müracaat etmeleri halinde mevcut sözleşmelerini daha da iyileştirmek suretiyle sürelerini 49 yıllığına uzatma imkanı getirdiklerini bildirdi.