Gündem ‘Torba’ya bu defa Ak Parti muhalefeti

‘Torba’ya bu defa Ak Parti muhalefeti

07.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Torba tasarıda yer alan ÇED işlemleri ve sarmalık tütün ile ilgili ağır yaptırımlar içeren düzenlemelere muhalefetin yanı sıra Ak Parti içinden de tepki geldi. Maliye Bakanı Ağbal, tepkiler üzerine ‘revize’ mesajı verdi

‘Torba’ya bu defa Ak Parti muhalefeti

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oranın düşürülmesini istediği yüzde 40’lık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammını da içeren torba tasarıya, Ak Partili vekillerden de eleştiri geldi. 130 maddelik torba tasarı, önceki gün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu toplantı öncesi büyük bölümü komisyon üyesi Ak Partili milletvekillerine düzenlemeyle ilgili bir sunum yaptı.
‘Doğa katliamı olur’
Ak Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MTV zam oranının yüksekliği ve bu konuda yapılan çelişkili açıklamaların da gündeme geldiği toplantıda, en sert tepki Maden Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının 54. maddesiyle ilgili olarak geldi. Bazı vekillerin, ÇED işlemlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, diğer izinlere ilişkin işlemlerin de ilgili bakanlıklar ve kamu kurum kuruluşlarınca ÇED süreci içinde bitirilmesini, aksi takdirde izin başvurularıyla ilgili “olumlu karar verilmiş sayılmasını” hükme bağlayan düzenlemenin suistimallere açık olduğunu söyledikleri bildirildi. İlgili kamu görevlilerinin, tehdit ya da rüşvet karşılığı izin başvurularını çok kolay bir şekilde 3 ay çekmecede tutup, süre bittikten sonra ortaya çıkarabileceklerini anlatan vekiller, 3 aylık süre sınırlamasının izin isteyen şirketlerin lehine bir tablo oluşturacağını kaydettiler. Bu vekiller, “Çok büyük doğa katliamları yaşanır” diyerek düzenlemeden vazgeçilmesini istedi. Tütüncülüğün başlıca geçim kaynağı olduğu Adıyamanlı vekillerin ise, tasarının sarmalık tütün ile ilgili ağır yaptırımlar içeren düzenlemelerine karşı Maliye ve Sağlık Bakanları ile görüşerek, tepkilerini dile getirdikleri öğrenildi.
‘Kaçak üretim artar’
Tasarıyla açık artırmalı satış sisteminin kaldırıldığını, yeni düzenlemeyle yasal düzenlemelere aykırı tütün üretenlere 5 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar para ceza getirildiğini anlatan vekiller, yasalara aykırı tütün alan, satan, nakleden veya bulunduranlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis de öngörüldüğünü belirterek, “Tasarının kabulü halinde ilimizin ekonomisi çöker. Kaçak üretim artar” uyarısında bulundu.
Ağbal’ın ilgili maddenin revize edileceğini söylediği öğrenilirken, Ak Parti Adıyaman Milletvekili, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da Ağbal’ın komisyondaki açıklamalarına ilişkin tutanak metinlerini dün twitter hesabından paylaştı. Aydın, “Maliye Bakanımız Sn. Naci Ağbal: Tütün üreticimiz bakımından herhangi bir değişiklik olmayacak, mevcut durum devam edecektir” mesajını paylaştı.