Siyaset Torbada ne ararsan var

Torbada ne ararsan var

05.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM’de gece geç saatlerde kabul edilen Torba Yasa, adli sicil düzenlemelerinden, sınavlarda sinyal karıştırıcıyla güvenlik önlemleri ve engellilere kadar birçok farklı düzenlemenin eklenmesiyle “çuval” oldu

Torbada ne ararsan var

TBMM Genel Kurulu’nda gece geç saatlerde kabul edilen Torba Yasa, birçok farklı düzenlemelerin eklenmesiyle “çuvala” döndü. Köşk’e onaya gönderilecek yasa şu düzenlemeleri içeriyor:
* ÜNİVERSİTE: Üniversiteye girişte bu yıla kadar dikkate alınan ancak 4+4+4 yasası ile kaldırılan AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) uygulaması, bu yıl da geçerli olacak. Ortaöğretim Başarı Puanı uygulamasına ise 2013’te geçilecek.
ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda soruların hazırlandığı, basıldığı, dağıtıldığı, muhafaza edildiği ve sınavların yapıldığı binalarda sınav öncesi ve esnasında sinyal karıştırıcı ve benzeri diğer cihazlar kullanılarak güvenlik sağlanacak. ÖSYM, faaliyetleri ile ilgili şirket kurabilecek. ÖSYM Başkanı ve başkan yardımcıları, kurulan şirketlerde görev alabilecek. Geçen yıl çıkarılan aftan çeşitli nedenlerle yararlanamayan öğrencilere, ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurmaları şartıyla yeni bir hak daha tanınacak.
* 40 BİN ÖĞRETMEN, 30 BİN POLİS:- 2012’de 40 bin öğretmenin ataması yapılacak ek 30 bin öğretmen ve 950 Şube müdürü kadrosu verilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne polis memuru alımı için 30 bin; Diyanet İşleri Başkanlığı’na 25 başkanlık müşaviri kadrosu ihdas edilecek.
* LİNYİT ÖZELLEŞECEK, SİGORTALILARA YENİ HAKLAR: Devlet, kamuda çalışan sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavi amacıyla yurtdışına gönderilmeleri veya yurtiçindeki tedavileri durumunda, refakatçilerinin konuklama giderlerini karşılayacak. Sürücü belgesi alacaklarda en az ilkokul mezunu olma şartı aranacak. Linyit sahaları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirilecek.
* EMEKLİYE SOSYAL YARDIM YAPILACAK: Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olanlar veya bu kuruluşlardan aylık alanlardan fakir ve muhtaç durumda bulunanların hane içindeki kişi başına düşen geliri, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin üçte birinden az ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımı alabilecek.
* ADLİ SİCİL İNTERNETTE: Gerçek kişiler kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtlarını, yine bakanlığı belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek, sonucu, fiziki veya elektronik ortamda mercine verebilecek.
* 28 ŞUBAT MAĞDURU ÖĞRENCİLER: 28 Şubat ve sonrasında ordudan atılan askeri okul öğrencilerine tazminat affı getirilecek. Buna göre, 997 yılından bu yana askeri okullardan kendi isteğiyle ayrılan veya atılanlar; tedavi, kitap, öğrenci harçlıklardan kaynaklanan ana para ve faizleri ödemeyecekler.