Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Captain Marvel”ın Marvel evreni filmleri arasında özellikle sivrilen bir yanı olmasa da kadın süper kahraman izlemenin getirdiği tazelik onu özel bir yere koyuyor.

Gişe canavarı filmler konusunda adeta bir tekele dönüşen Marvel evreninin 21. filmi “Captain Marvel”ın süper kahraman olarak bir kadını merkeze alan ilk film olma gibi özelliği var. “Captain Marvel”ın bu evrenin filmleri arasında özellikle sivrilen bir yanı olmasa da kadın süper kahraman izlemenin getirdiği tazelik onu özel bir yere koyuyor.

Haberin Devamı

Kree gezegeninin bir savaşçısı olan Vers, düşman bir uzaylı ırkla savaşırken yolu Dünya’ya düşer. Dünyada hem yolları Nick Fury’yle kesişecektir hem de kendi geçmişiyle ilgili keşifleri onu Captain Marvel’a dönüştürecektir.

Brie Larson’un belli bir karizmayla canlandırdığı Captain Marvel, 1990’lar atmosferini de arkasını alarak bir köken hikayesi anlatıyor. Esprili ve karakteri tanıtmaya uğraşan bir yolu tercih eden bu yeni Marvel filmi, artık sınırları bir hayli genişleyen Marvel evreninin zirvelerinden biri değil. Ancak kadın süper kahramanıyla sunduğu yenilik onu benzerlerinden ayırıyor.

Marvel’ın ilk kadın süper kahraman filmi

Captaİn Marvel

Yön.: Anna Boden, Ryan Fleck

Oyn.: Brie Larson (Carol Danvers / Vers / Captain Marvel), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Ben Mendelsohn (Talos / Keller), Jude Law (Yon-Rogg), Annette Bening (Supreme

Intelligence / Mar-Vell)

Sen.: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet

Gör.: Ben Davis

Müz.: Pınar Toprak

Farhadi’den İspanyolca kayıp hikayesi

İki Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin imzasını taşıyan “Herkes Biliyor / Everybody Knows”, geçen yılki Cannes Film Festivali’nin açılışını yaptı ve Altın Palmiye için yarıştı. 2013 yılında “Geçmiş”le Fransızca bir filme imza atan Farhadi, bu kez başrollerini Penelope Cruz ve Javier Bardem’in paylaştığı ve İspanyolca çektiği “Everybody Knows”la bir kez daha ana dilinin dışına çıkıyor ve bu seçimin çok az işlediğini kanıtlayan, kariyerinin en zayıf filmlerinden birine imza atıyor. 2009 tarihli filmi “Elly Hakkında”da olduğu gibi bir kayıp hikayesini tercih eden yönetmen, Arjantin’den bir düğün için aile evine dönen Laura’nın (Cruz) kızının kaçırılması üzerine gelişen olayları konu alıyor. Merkeze bir aile krizini yerleştiren yönetmen diyalog ağırlıklı sinemasını terk ediyor ve melodram türünün kalıplarıyla hareket ediyor. Ancak Farhadi’ye haklı bir ün kazandıran diyalog üzerinden ahlaki ikilemler sunma ve gündelik olandan yola çıkarak gerilim yaratma yeteneğini bu filme yansıtamıyor.

Haberin Devamı

Marvel’ın ilk kadın süper kahraman filmi

Haftanın diğerleri

Kudret Sabancı’nın imzasını taşıyan “Kapan”ın başrolünde Erkan Petekkaya yer alıyor. Film, büyük ödüllü bir yarışma etrafından dönen bir hikayeyi konu alıyor. Utku Uçar’ın yönettiği korku filmi “Hüddam 2”, bebeğini düşüren bir kadına odaklanıyor.

Benoit Godbout’nun yönettiği Kanada yapımı animasyon “Kartopu Savaşları 2 / Snowtime! 2”, çocuklara yönelik bir yapım.

Ali Kemal Çınar’ın yeni filmi “Arada / Di Navberê De”, ana dili Kürtçeyi anlayan ancak konuşamayan ikinci dili Türkçeyi ise konuşan ancak anlamayan bir karakterin çıkmazlarına odaklanıyor.

Haberin Devamı

Benedikt Erlingsson’un yönettiği “Woman at War / Kona fer í strí?”, açılını Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası’nda yapıp dikkat çeken bir yapım.

1973 yapımı “Papillon”un yeniden çevriminde başrollerde Charlie Hunnam ve yeni Oscarlı aktör Rami Malek var.