Trabzon TRABZON’DA GENÇ GİRİŞİMCİLER TARIMI SEVDİ

TRABZON’DA GENÇ GİRİŞİMCİLER TARIMI SEVDİ

27.11.2014 - 11:14 | Son Güncellenme:

.

TRABZON’DA GENÇ GİRİŞİMCİLER TARIMI SEVDİ

Trabzon’da 60 ortak ve 400 bin TL’lik sermaye ile kurulan Trabzon Girişim Tarım (TGT) A.Ş. geçtiğimiz yaz yapılan domates üretiminin ardından şimdi de seralarda ıspanak ve marul üretimine başladı.
Trabzon Girişim Tarım (TGT) A.Ş. yöneticileri yapacakları genel kurul öncesi ortakları ile bir araya gelerek, Ortahisar ilçesi Tosköy’de bulunan seraya gelerek incelemede bulundular. TGT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kamil Hayali, kentte bir ev kadınının bile birikimleriyle şirket ortağı olarak hissedar olabileceği bir yatırım kültürünün yerleşmesini amaçladıklarını söyledi. Hayali “Bu Trabzon’da ikinci kuşağın benliğini bulduğu bir yatırımdır. Türkiye’de gençler kabuğunu kırma konusunda zorlanıyor. Şirketimizin ticari başarısının gençlere adım atma konusunda örnek teşkil edeceğine inanıyorum. 800 hisse, 60 ortak ve 400 bin TL sermayeyle kurulan TGT Agriculture A.Ş. kendi gelirleri ile büyüyecek. İlk etapta 3,5 dönüm sera ile başladık. 2,5 dönümlük bir araziyi daha hazırlıyoruz. Hedefimiz 100 dönümde üretim yapmak. Halen 5 kişiyi istihdam ediyoruz. Üretim alanları arttıkça dönüm başına bir kişi olmak üzere istihdam da artacak. Tarım işletmeciliği konusunda örnek olacağız" dedi.
Şirket ortaklarının veya ortak olmak isteyenlerin seraların bulunduğu araziyi gezip yapılan üretimi gözleri ile görebileceklerini ifade eden Hayali "Önümüzdeki günlerde genel kurula gideceğiz. Bu genel kurulda bazı kararlar almamız gerekecek. Kararları almadan önce ortaklarımıza doğru bilgi verme adına gelip buraya kendi gözleriyle yatırımlarını görmesini sağladık. Bundan sonra yapacağımız iş, seramızı daha büyütmek. Daha fazla üretim yapabilir hale gelmek. Bu yüzden hepsinin bir onayına ihtiyacımız olacak, inşallah hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
"ETİKETLİ ÜRÜN SİSTEMİNİ KENTE YERLEŞTİRECEĞİZ"
TGT A.Ş Genel Müdürü Alihan Hikmet Bayram da 310 bin TL’ye mal olan tesisin iklim kontrolü de yapılabilen komple bir bitki serası olduğunu ifade ederek, “Talebe göre ürün yetiştirmede esneğiz. İşletmenin vizyonunu kısa, orta ve uzun vadeli planladık. Kurulan seranın bayiliğini aldık. Bölgede seracılık yapmak isteyen çiftçilere sera kurulumu, fide, gübre, tarım teknikleri, destek ve krediler konusunda danışmanlık ve pazarlama desteğine hazırız” diye konuştu.
Etiketli ürün sistemini Trabzon’a yerleştirmeyi amaçladıklarını belirten Bayram, “Ürünümüzde ilaç kalıntısı olmadığını insanlara göstereceğiz. Bu anlayışın yayılması adına çalışacağız” şeklinde konuştu.
Seralarında İlk dikimi 17 Nisan 2014 tarihinde yaptıklarını da hatırlatan Bayram, şunları söyledi:
“Toplamda 7 bin 850 tane domates ektik. Bundan yaklaşık bu yılın hava şartlarından dolayı yaklaşık 30 tona yakın bir ürün alabildik. Beklentilerimizin altında fakat bu yıl ilk yıl ve deneme süreci olduğundan o konunun üzerinde çok da durmadık. Hemen akabinde, 6 Ekim itibariyle 20 bin marul onar gün arayla dikildi, artı olarak 500 metrekarelik alana da ıspanak ekildi. Tahmini beklentimiz bin bağ ıspanağımız olacak. 2 ay içinde ilk marul hasadımız başlayacak. Diğer ıspanak diktiğimiz yere de akabinde hemen marul dikimi yapacağız. Dolayısıyla şu anda 3 Bin 400 metrekareye ortalama 25 bin marulla 2015 Nisan’ına kadar yaklaşık 70-75 bin adet marulu fidesi ile üretimini yapacağız. Şu an itibari ile kışın kış sebzesi ekeceğiz, yazın yine çeşitlendireceğiz. Yine domates değil de biber, patlıcan belki salatalık olabilir, karpuz olabilir, o anki sürece bağlı olarak üretilir. İnşallah 2 dönümlük seramızı da 3 ay içerisinde inşa edeceğiz. hali hazırda açık alan üretimi yaptığımız bu alanımızda, şu anda 8 bin tane brokolimiz var. Yeni seramızı inşa ettikten sonra, orada da pazar durumuna göre sebze yetiştireceğiz."
TGT A.Ş. ortaklarından iş adamı Alper Bektaş ise “Konu bizi heyecanlandırıyor. Trabzon’da seracılık yatırımının çok az olmasından ve bu anlamda güzel bir tesis yapmamızdan dolayı biz memnunuz. Tabi şirket kurulalı daha bir yıl oldu. Henüz gelişme aşamasında. 2 Bin metrekarelik bir seramızı daha ilave yapıyoruz toplamda 5 Bin 500 metrekarelik bir sera alanında uğraşıyoruz. Domates hasadımızı yaptık, şu anda marul ve ıspanakla devam ediyoruz. Bu bize bir heyecan veriyor. Bir doğa özlemi de insanda oluşuyor. Arkadaşlarımızla güzel bir uyum içerisinde inşallah bu işi biraz daha ileriye götüreceğiz. Bu süreçte benzer yatırımları farklı arkadaşlarımızla birlikte de yapabiliriz. Bir örnek olsun istiyoruz Trabzon için. Bunların sayısının artması önemli. Fiziki koşul olarak yeterli imkanımız var. Bu bölgede yatırım yapmak lazım. Devletimizin de son dönemdeki teşvikleri ve Avrupa Birliği’ne bağlı desteklerinden dolayı yatırım yapmak da kolaylaştı” dedi.