Trabzon Trabzon'daki Fetö/Pdy Davası

Trabzon'daki Fetö/Pdy Davası

21.06.2017 - 23:17 | Son Güncellenme:

Örgütün KTÜ yapılanmasına yönelik 34 kişinin yargılandığı davaya sanıkların dinlenmesiyle devam edildi

Trabzondaki Fetö/Pdy Davası

TRABZON (AA) - Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, örgütün Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) akademisyen yapılanmasına yönelik açılan, 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davaya, tutuksuz sanıkların dinlenmesiyle devam edildi.

Haberin Devamı

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuksuz sanık Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Çocuklarının örgüte ait okula gittiğini ve gazete aboneliği bulunduğunu belirten Bilgili, 2013 yılı ortasına kadar deneme sınavı ekleri için gazete aldığını ileri sürdü.

Yapı ile sohbetler dışında başka bir bağlantısı bulunmadığını öne süren tutuksuz sanık Prof. Dr. Murat Yılmaz ise 2010 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) görevli öğretim görevlisi arkadaşlarının, "Senin evine çaya gelelim" diye teklifte bulunmaları üzerine sohbetlere katılmaya başladığını belirtti.

Yılmaz, evinde bir araya geldiklerinde ilk 10 dakika dini kitap okunduğunu daha sonra ise güncel ve genel konularda sohbet edildiğini dile getirerek, "2011 yılında ayda birkaç kez çoğunlukla cuma akşamları bir araya gelirdik. 2013 yılı Haziran ayında artık evimin müsait olamayacağını söyledim. O tarihten sonra hiçbir toplantıya katılmadım. Başka yerde toplantı yaptılar mı bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sohbetlere, öğretim görevlileri Osman Demir, Osman Pehlivan, eski AK Parti Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Lokman Altun, Ertuğrul Bilgili, Salih Terzioğlu, Alemdar Bayraktar gibi isimlerin katıldığını aktaran Yılmaz, genellikle sohbeti Aydın Bıyıklıoğlu'nun yaptığını söyledi.

Emniyetteki ifadesinde "Sohbetlerde herkül.org adlı siteden video izletilirdi. 2010-2011 yıllarında Fetullah Gülen'in, herkul.org isimli siteden vaazlarını dinledik." şeklindeki beyanlarının hatırlatılması üzerine Yılmaz, beyanların kendisine ait olduğunu kaydetti.

- FETÖ, yurtta "ALES hazırlık kursu" düzenlemiş

Üniversiteye hazırlık döneminde, FETÖ yapılanmasıyla tanıştığını belirten tutuksuz sanık araştırma görevlisi Yaşar Bayraktar ise üniversiteyi kazanınca ailesinin maddi sıkıntısı nedeniyle yapıya ait öğrenci evlerinde kaldığını söyledi.

Üniversiteyi bitirdikten sonra, akademisyenlerle ilgilenen bir örgüt üyesinin, kendisini arayarak "İzmir'de bir yurtta Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) kursu düzenlediklerini" belirterek buna katılmasını teklif ettiğini aktaran Bayraktar, teklifi kabul ettiğini ve yurtta 6 aylık bir hazırlığın ardından ALES'i kazandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

KTÜ'de araştırma görevlisi olarak göreve başladığını anlatan Bayraktar, Trabzon'da kendisini yönlendirdikleri Berat Birinci isimli örgüt üyesinin, kendisini otogarda karşılayarak eve yerleştirdiğini söyledi.

Bayraktar, kaldığı evde 2013 yılında, hükümet aleyhine söylemler ve "AK Parti dışında başka partilere oy vermeleri" yönünde telkinlere aldırmayarak yapıyı eleştirmeye başladığını bunun üzerine de örgütten ayrıldığını kaydetti.

- Örgüt üyelerine HDP'ye oy verin talimatı

Tutuksuz sanık araştırma görevlisi Ahmet Akdağ ise üniversite yıllarında yapıya ait evlerde kaldığını ve Trabzon'a geldikten sonra bu evlerde kalmaya devam ettiğini anlattı.

Akdağ, evlerde "HDP'ye oy verilmesi" yönünde telkinde bulunulması üzerine yapı ile irtibatını keserek ayrıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Duruşma salonunda bulunan öğretim görevlisi tutuklu sanık Prof. Dr. Habib Eroğlu'nun, kaldıkları eve birkaç kez geldiğini ifade eden Akdağ, sanığın kendilerine akademik konularda yardım ettiğini ve bazen de dini konuşmalar yaptığını kaydetti.

Tanıkların dinlenmesine, yarınki duruşmayla devam edilecek.