Gündem Trafik bilgisine özel hayat itirazı

Trafik bilgisine özel hayat itirazı

27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaptıkları başvuru ile Anayasa Mahkemesi’nin twitter yasağını kaldıran kararını almasını sağlayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz yine önemli bir başvuruda bulundular.

Trafik bilgisine özel hayat itirazı

Altıparmak ve Akdeniz, avukatları Onur Can Keskin aracılığıyla AYM’ye başvururak internet trafik bilgisinin TİB’e verilmesine ilişkin yasa hükmünün iptal edilmesini istedi.

Anayasaya aykırı
İki akademisyen adına başvuru yapan avukat Keskin, Torba Kanun olarak bilinen 6552 sayılı Kanun’la “Trafik bilgisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ilgili işletmecilerden temin edilir ve hâkim tarafından karar verilmesi hâlinde ilgili mercilere verilir” hükmü konulduğunu anımsattı. Bu düzenlemenin anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen hakları ihlal ettiğini belirten Keskin, “Başvurunun önemine binaen incelenmesine öncelik verilmesini; esastan yapılacak inceleme sonucunda, ihlalin tespiti yanında, ihlalin sonlandırılması ancak ilgili yasa hükmünün iptali ile mümkün olabileceğinden iptal için Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’na sevk edilmesini” talep etti.

Kişisel veriler
Başvuruda yasa hükmünün, “özel hayatın gizliliğini” ihlal ettiği belirtilerek şu tespitler yapıldı: “TİB, AİHM içtihadına aykırı olarak herhangi bir suç soruşturması olmaksızın, herkesin trafik bilgilerini toplayabilecek, bu bilgileri süresiz olarak tutabilecek, bu bilgileri keyfi bir şekilde kullanılabilecektir. Tüm bu işlemlere karşı başvurulacak bir yargı güvencesi de mevcut değildir. Bu bilgileri takip eden bir kamu kurumu rahatlıkla ilgilisi hakkında fişleme yapabilir veya karar verip işlem yapabilir. Ayrıca, kişisel verilerin kanun yolu ile korunduğu ülkelerde etnik ve ırksal köken, politik, dini ve felsefi görüş, sendika üyeliği, sağlık ve cinsel yaşama ilişkin hassas verilerin işlenmesi, ancak veri sahibinin açık rızası olması gibi istisnai durumlarda mümkün olabilirken TİB’e tanınan sınırsız ve keyfi yetkiler çerçevesinde bu gibi hassas veriler de iletişim ile ilgili trafik bilgilerinden elde edilebilecektir.”