Gündem Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası nasıl ödenir?

03.10.2017 - 09:47 | Son Güncellenme:

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Artan araç sayısı ile birlikte araç sahiplerine kesilen trafik cezaları da artıyor. Trafik cezası kesilen kişiler online olarak sorgulama yapabilir ve ödeyebilirler. Trafik cezası sorgulaması için en fazla tercih edilen seçenek, E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası nasıl ödenir

Trafik cezası kesilen kişiler, E-Devlet sistemini kullanarak trafik cezalarının olup olmadığını sorgulayabilir ve ödeme işlemi gerçekleştirebilirler. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi E-Devlet sistemi dışında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleri kullanılarak da yapılabilir. Trafik cezası erken ödenirse, yüzde 25 oranında indirimli olarak ödenir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlar; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi, E-Devlet sistemi ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen seçenek E-Devlet ile sorgulama ve ödemedir. E-Devlet sisteminde trafik cezası sorgulaması dışında çeşitli kurumlar tarafından sunulan hizmetlere de kolayca ulaşılabilir ve işlem yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması ve trafik cezası ödemesi yapmak isteyenler, gib.gov.tr internet sitesine girmelidir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girildikten sonra açılan ekrandan e-işlemler bağlantısına girilir. Buradan ''Borç Sorgulama ve Ödeme'' bölümü açılır. Ardından ''Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme'' bağlantısı üzerinden trafik cezası sorgulanabilir ve ödenebilir.

E-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulaması yapmak ve trafik cezası ödemek isteyenler, E-Devlet sistemine girmelidir. 33 milyondan fazla kayıtlı kullanıcının bulunduğu sistemde, giriş için E-Devlet şifresi, mobil bankacılık, internet bankacılığı, E-imza ve T.C. kimlik kartı seçenekleri yer alır. Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğidir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz, PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra, şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra da e-Hizmetler bölümünde yer alan kurumlar içerisinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Açılan bağlantıdan da ''Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama'' bağlantısı ile trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulama isteyenler de egm.gov.tr internet sitesin girmelidir. İnternet sitesine girildikten sonra, ''Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme'' bağlantısı açılır. Açılan sayfadan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri doğru olarak ilgili yerlere yazılır. Bilgilerin yazılması ile de son bir yıla ait olan trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezaları erken ödenirse, yüzde 25 indirimli olarak ödenebilir. Ceza kesilen kişilerin erken indirim hakkından yararlanabilmeleri için cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezalarını ödemesi gerekir. Eğer trafik cezası 15 gün içinde ödenmezse, indirim hakkı kullanılamaz. Trafik cezası erken ödendiğinde indirim hakkı bulunduğu gibi geç ödemesi durumunda da cezaya gecikme zammı ilave edilir.