Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

17.09.2017 - 14:45 | Son Güncellenme:

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri, online olarak gerçekleştirilebilir. Sürücüler, sorgulamalarını birden fazla yöntem ile yapabilir. En çok kullanılan sorgulama yöntemi, E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi dışında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet siteleri de kullanılarak sorgulama yapılabilir.

Trafik cezası nasıl sorgulanır Trafik cezası nasıl ödenir

Ülkemizde trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan son açıklamaya göre araç sayısı 21 milyon 763 bin 103’tür. Artan araç sayısı ile birlikte kesilen trafik cezaları da artar. Trafik cezası kesilen kişiler, cezalarını erken ödemeleri halinde yüzde 25 oranında indirimli olarak ödeyebilir. Cezanın gecikmesi halinde ise gecikme zammı uygulanır.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri, üç farklı yöntem ile yapılabilir. Bunlar; Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve E-Devlet sistemidir.

E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulaması ve ödemesi yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. E-Devlet sistemine E-Devlet şifresi, E-imza, mobil bankacılık, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı ile giriş seçenekleri kullanılarak girilebilir. E-Devlet sisteminde kayıtlı kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş yöntemi, E-Devlet şifresi ile giriştir. E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alınabilir. T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümüne girilir. Bu bölümde yer alan kurumlar içerisinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır ve bağlantı üzerinden ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümüne girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından trafik cezası sorgulaması yapılabilir..

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezası sorgulamak isteyenler, egm.gov.tr internet sitesine girmelidir. İnternet sitesine girildikten sonra ‘’Trafik Cezası ve Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Açılan bağlantıdan ad, soyad, T.C. kimlik numarası yazılarak son bir yıla ait trafik cezaları sorgulanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden trafik cezası sorgulama ve ödemesi yapmak isteyenler, gib.gov.tr üzerinden işlem gerçekleştirebilirler. e-İşlemler bağlantısına girildikten sonra ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümü açılır. Bu bölümden, ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulanabilir ve ödenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası olan kişiler, cezalarını erken öderlerse yüzde 25 oranında indirimli olarak öderler. İndirimden yararlanılabilmesi için, trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir. Eğer 15 gün içinde ödenmezse indirim hakkından yararlanılamaz. Cezanın geç ödenmesi durumunda da yüzde 5 gecikme zammı yansıtılır.

Haberin Devamı