Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir? 2018 trafik cezaları…

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir? 2018 trafik cezaları…

01.01.2018 - 10:27 | Son Güncellenme:

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri online olarak yapılabilir. Sürücüler, işlemler için farklı seçenekleri kullanabilir. Trafik cezası, kredi kartı ile ödenebilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır, ödenir? 2018 trafik cezaları ne kadar oldu?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir 2018 trafik cezaları…

Araç sayısının artmasıyla birlikte kesilen trafik cezalarında da artış görülür. Trafik cezası; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet siteleri ile sorgulanabilir. Trafik cezası ödeme işlemleri ise; e-Devlet uygulamasından ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilebilir.


TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. e-Devlete giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik cezası sorgulanabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama, gib.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonrasında kredi kartı ile trafik cezası ödenebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik cezası sorgulama, egm.gov.tr internet sitesinden gerçekleştirilir. İnternet sitesinde bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri girilerek son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası, PTT şubelerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ödenebilir. Sürücülerin ceza ödemesi için, cezanın kendilerine tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezasını erken ödeyenler, yüzde 25 oranında indirimden faydalanabilirler. Erken indiriminden yararlanmak için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir. 15 gün içinde ödeme yapmayanlar için, indirim sunulmaz. Geç ödenen cezalar için de sürücüler için yüzde 5 oranında gecikme zammı eklenir.

2018 yılı itibariyle trafik cezalarında da artış yapıldı. 2018 yılı trafik cezalarından bazıları;

- Emniyet kemeri takmamak 108 lira
- Muayenesiz araç kullanmak 108 lira
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak 108 lira
- Engelli yerine park etmek 216 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Alkollü olarak araç kullanmak 1002 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 2018 lira