Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

21.01.2018 - 11:14 | Son Güncellenme:

Türkiye’de araç sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Araç sayısının artmasıyla beraber sürücülere kesilen cezalar da paralel olarak artıyor. Konuyla ilgili olarak araştırmalar yapan sürücüler, online olarak trafik cezası sorgulamalarını yapabilirler ve cezalarını ödeyebilirler. Peki Trafik cezası sorgulama nasıl yapılır ve 2018 yılı trafik cezaları ne kadar?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir

Trafik cezası sorgulama; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapılabilir. Trafik cezası ise; e-Devlet uygulamasından ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden ödenebilir. Sürücüler, trafik cezalarını erken ödeyerek yüzde 25 oranında indirimli ödeme imkanına da sahip olurlar. Erken ödeme indiriminden yararlanılabilmesi için trafik cezasının 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet uygulamasından trafik cezası sorgulama için; turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Kullanıcılar giriş için; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, mobil imza ve e-İmza seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet girişi yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısından trafik cezası sorgulanabilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik cezası sorgulama, egm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Ana sayfada yer alan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri ile son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulaması için; gib.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı ile sorgulama yapılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla, PTT şubelerinden de nakit olarak ödenebilir. Trafik cezasının ödenebilmesi için, sürücüye cezanın tebliğ edilmiş olması gerekir. Cezanın kesildiği tarih itibariyle 15 gün içinde ödeme yapılarak erken ödeme indiriminden yararlanılabilir. 15 gün içinde cezasını ödemeyenler, indiriminden yararlanamaz. Geç ödeme yapan sürücülerin cezasına da yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
2018 yılında uygulanacak trafik cezalarından bazıları;
- Ehliyetsiz olarak araç kullanmak 2018 lira
- Alkollü araç kullanmak 1002 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Engelli yerine araç park etmek 216 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira
- Muayenesi yapılmayan araç kullanmak 108 lira