Gündem Trafik cezası sorgulama işlemi online olarak nasıl yapılıyor?

Trafik cezası sorgulama işlemi online olarak nasıl yapılıyor?

19.08.2016 - 10:05 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmek mümkündür. Trafik cezası sorgulama işlemlerini kullanan vatandaşlar kurumları ziyaret etmeden bu bilgiler erişim sağlamış oluyor. Ayrıca trafik cezası sorgulama işleminin yanında trafik cezası ödeme işlemini de online şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Trafik cezası sorgulama işlemi online olarak nasıl yapılıyor

Trafik artık hayatın artık bir vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle büyük şehirler ve şehirler arası ulaşımlarda araç yoğunluğuna bağlı olarak trafiğin yoğunluğu artmakta. Trafiğin yoğun olması beraberinde bir takım trafik kurallarını getirmektedir. Trafik kuralları ile seyir halinde olan araçların trafik içerisindeki düzeni ve kontrolü sağlanmaya çalışılmaktadır. Trafik kurallarına uyulmaması sonucunda bozulan trafik düzeni çok sayıda can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Trafikte aşırı hız, kırmızı ışıkta geçme, hatalı sollama yapılması ve daha bir çok sebepten kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçilmesi ancak kurallara uygun araç kullanımı ile önlenebilmektedir. Trafik kuralları genel olarak araç sürücüleri tarafından uyulması gereken kurallar olarak algılansa da trafiğin bir diğer parçası olan yayaların da uymakla yükümlüğü olduğu kurallar bulunmaktadır.

TRAFİK CEZASI ÖDEME İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Yayaların uyması gereken trafik kurallarına örnek olarak karşıdan karşıya geçişte yaya geçidi olmayan yerlerde üst ve alt geçitlerin kullanılması ya da yaya trafik ışığının kırmızı yandığı sırada araç yoluna inilmemesini verebiliriz. Her araç sürücüsü ve yaya tarafından dikkat edilmesi gereken trafik kurallarına uyulmaması halinde ise bir takım cezai yaptırımlar olmaktadır. Trafik cezaları, aslında herhangi bir cezaya gerek kalmadan herkesin sorumluluk bilinci ile uyması gereken kurallara uyum seviyesini en yükseğe çıkarmak için uygulanmaktadır. Trafikte yer alan araçların ve yayaların trafik kurallarına uyma konusunda gerekli özeni gösterip göstermemesi yapılan kontroller ile denetlenmektedir. Bu anlamda trafik polisleri tarafından belirlenen noktalarda ya da gezici olarak trafik kontrolleri yapılmaktadır. Ancak trafiğin her noktasında polis kontrolü yapılmasının mümkün olmaması ve bu kontrollerin daha uzmanlaşmış bir yapıya dönüştürülmesi amacı ile gerekli görülen noktalara mobese kameraları yerleştirilmektedir. Bulunduğu noktadaki trafiği kayıt altına alan ve olası durumlarda kanıt niteliği taşıyan mobese kameralarından elde edilen görüntüler de uygulanan trafik cezalarında rol oynamaktadır. Mobese kameraları aracılığı ile tespit edilen ve trafik cezasına konu olan durumlarda kesilen ceza aracın plakasına bağlı olarak adrese gönderilir. Adrese gönderilen cezanın belirli bir süre içinde ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca trafiğin ceza makbuzunda belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda ceza tutarı üzerinden belli oranda indirim yapılması ve bu sayede daha az ceza ödenmesi de mümkün olmaktadır. Araç kullanıcıları tarafından herhangi bir trafik cezasının bulunup bulunmadığının adrese makbuz yollanmasından önce öğrenilebilmesi de yapılan sorgulamalar ile öğrenilebilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü ya da E-devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulaması yapılabilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait resmi internet sitesi aracılığı ile yapılacak olan ceza sorgulama işlemlerinde sorgulama ekranında yer alan isim, soy isim, T.C. kimlik numarası ve doğum yılı bilgilerinin doğru ve eksiksiz girilmesi yeterlidir. Aynı şekilde E-devlet sisteminde de istenen bilgiler doğru ve eksiksiz olarak girildikten sonra mevcut trafik cezaları hakkında bilgi edinilebilmektedir.