Gündem Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

29.10.2017 - 10:03 | Son Güncellenme:

Trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza kesilen sürücüler, online olarak trafik cezalarını sorgulayabilir ve ödeyebilirler. Kesilen trafik cezalarını erken ödeyenlere de yüzde 5 oranında indirim uygulanır. Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak kesilen trafik cezaları da artıyor. Trafik cezası kesilen sürücüler üç farklı seçenek ile sorgulama yapabilirler. Bunlar; Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesidir. Trafik cezası ödeme işlemleri ise PTT şubelerinden nakit olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ve e-Devlet üzerinden kredi kartı yapılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden trafik cezası sorgulama işlemi için; gib.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilerek sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama sonrasında kredi kartı ile de ödeme yapılabilir.

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemi için; turkiye.gov.tr internet sitesinden sisteme giriş yapılır. Giriş; e-Devlet şifresi, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ve e-İmza ile gerçekleştirilebilir. e-Devlet’te en çok kullanılan giriş seçeneği e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden şifre temin edebilirler. Şifre, kapalı zarf içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol kısmında bulunan menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar menüsünden Emniyet Genel Müdürlüğü hizmeti olan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısına girilerek trafik cezası sorgulanabilir.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulama için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Açılan bağlantıdan ad, soyad, T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılarak son bir yılın trafik cezalarına erişim sağlanabilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası kesilen ve kendilerine tebliğ edilen sürücüler; anlaşmalı bankalar ile ödeme yapabilirler. Bunun dışında; PTT şubelerinden nakit olarak ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartı ile ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezalarını erken ödeyen sürücülere indirim uygulanır. Sürücülerin indirim imkanından yararlanabilmeleri için, trafik cezasının kesildiği günden itibaren on beş gün içerisinde ödeme yapmaları gerekir. On beş gün içinde ödeme yapmayanlar indirimden yararlanamazlar. Trafik cezasını geciktiren sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı uygulanır.