Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

20.06.2017 - 08:45 | Son Güncellenme:

Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Araç sayısının artması trafik cezalarının da sayısının artmasını sağlıyor. Sürücüler, adlarına kesilen cezalar için trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Trafik cezası sorgulama işlemleri online olarak kolayca yapılabiliyor. Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır

Sürücüler tarafından trafik kurallarına uyulması gereklidir. Trafik kurallarına uymadıkları tespit edilen araç sürücüleri için ceza kesilir. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için birden fazla seçenek bulunur. Online olarak sürücüler trafik cezası sorgulama ve ödeme yaparak işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebilirler. Trafik cezaları ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından da yeni bir karar alındı. Alınan karar doğrultusunda trafik cezası ve vergi borcu olan kişiler için indirim uygulaması yapılacak.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM!

Maliye Bakanlığı tarafından af ile ilgili tebliğ yayınlandı. Yayınlanan tebliğe göre trafik cezası borcu ya da vergi borcu olanlara indirim uygulanacak. Yasa ile birlikte borçlar yeniden yapılandırılabilecek. Borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyen borçlular, 30 Haziran tarihi de dahil olmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden ya da vergi dairelerinden gerekli başvuru işlemlerini yapabilirler.

Çıkarılan kanun kapsamında 73 milyar lira tutarındaki borçların yeniden yapılandırılması sağlanacak. Çıkarılan af, 31 Mart 2017 tarihi öncesi kesilmiş ve kesinleşmiş olan zamanında ödenmeyen borçlar için geçerli. Yasa ile birlikte peşin ödeme yapacak olanlar faiz ödemeyecekler. Örneğin; 14 Nisan 2016 tarihinde alkollü olarak araç başında yakalanan kişiye 844 lira trafik cezası kesildiğini kabul edelim. Kesilen trafik cezası 2017 yılı itibariyle 591 lira faize sahip olur. Yani trafik cezası faiziyle birlikte 1435 liraya çıkar. Bu cezayı ödemek isteyen ve son gün olan 30 Haziran’da dahil olmak üzere gerekli başvuru işlemini yapan sadece 897 lira ceza öder. 53 lira enflasyon farkıyla 591 lira faizden kurtulur.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezası sorgulama işlemi online olarak gerçekleştirilir. Sorgulama işlemi için 3 farklı yol bulunur. Bu yollardan birisi Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden sorgulamadır. İnternet sitesine girildikten sonra ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu alanda T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve doğum tarihi gibi bilgiler istenir. İlgili yerlere istenen bilgiler doğru olarak yazılır. Ardından da sorgulama işlemi ile birlikte son bir yıla ait olan trafik cezaları görüntülenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de aynı şekilde trafik cezası sorgulaması yapılabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden trafik cezası ödeme işlemi de yapılabilir. Ödeme işlemleri kredi kartı ile gerçekleştirilir.

Trafik cezası sorgulama için üçüncü seçenek e-Devlet sistemidir. En çok kullanılan seçeneklerden birisi de e-Devlet sistemidir. e-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama işlem için sisteme giriş yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğü bölümüne gidilir. Bu bölümde yer alan hizmetler kullanılarak trafik cezası sorgulaması hızlı şekilde yapılabilir.

TRAFİK CEZALARINDA ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ!

Adına trafik cezası kesilen kişiler, trafik cezalarını erken ödemeleri halinde yüzde %25 oranında indirimli öderler. Trafik cezası için uygulanan erken ödeme indiriminden yararlanmak için trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gereklidir. 15 gün içerisinde cezasını ödemeyenler bu erken ödeme indiriminden yararlanamazlar.
Trafik cezasının erken ödenmesi, sunulan indirim avantajıyla kolaylık sağlar. Trafik cezasının gecikmesi durumunda gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikme zammı %5 olarak uygulanır ve bu zam geciken her ay için geçerlidir.