Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

01.07.2017 - 09:01 | Son Güncellenme:

Araç sayısı her gün biraz daha artıyor. Trafiğe çıkan araç sayısının artmasıyla birlikte de kesilen trafik cezaları artış gösteriyor. Sürücüler, adlarına kesilen trafik cezası olup olmadığını ya da trafik cezalarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri online olarak gerçekleştirilebiliyor. Trafik cezası nasıl sorgulanır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır

Trafiğe çıkan ve sürekli artan araç sayısı beraberinde trafik kazalarını da getiriyor. Trafik kazaları birçok nedenden dolayı gerçekleşebiliyor. Bu nedenle sürücülerin trafik kurallarına uyması gerekiyor. Kurallara uymadığı tespit edilen sürücülere ceza kesilir. Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri online olarak yapılabiliyor.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezasını online olarak sorgulayabilmek için birden fazla seçenek bulunuyor. Bu seçenekler Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve e-Devlet sistemidir. En çok tercih edilen e-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama yöntemidir.

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi için www.egm.gov.tr internet sitesine girilir. Site üzerinden ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısına girilir. Bu bölümde T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, ad ve soyad bilgileri istenir. İstenen bilgiler ilgili yerlere doğru şekilde yazılır. Ardından da trafik cezası sorgulama işlemi ile son bir yıl içerisinde kesilmiş olan trafik cezalarına erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

İkinci yöntem olarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan www.gib.gov.tr internet sitesine girilir. Açılan sayfa üzerinden e-İşlemler bölümüne girilir. Buradan açılan menüden ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına ardından da ‘’Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilerek trafik cezası sorgulanabilir. Trafik cezası sorgulayabilmek ve ödeme yapabilmek için sisteme giriş yapılması gereklidir.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme için üçüncü yöntem ise e-Devlet sistemidir. e-Devlet sistemine giriş yöntemlerinden birisi kullanılarak giriş yapıldıktan sonra menüden e-Hizmetler bölümüne girilir. Burada yer alan kurumlar içerisinden Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına tıklanır. Açılan menüden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir.

TRAFİK CEZASINDA ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ!

Trafik cezası kesilen kişiler, trafik cezalarını erken öderlerse %25 oranında indirimli olarak ödeme yaparlar. Trafik cezaları için tanınan erken ödeme süresi 15 gündür. Trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ceza ödenmelidir. 15 gün içinde ödenmeyen trafik cezaları için erken ödeme indirimi uygulanmaz. Trafik cezasının erken ödenmesi, ceza kesilen kişiler için indirim avantajı sayesinde kolaylık sağlar. Trafik cezası ödemesi gecikirse gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı %5 oranında uygulanır ve bu %5’lik zam, trafik cezasının geciktiği her ay için geçerlidir.