Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

15.05.2018 - 10:26 | Son Güncellenme:

Zaman zaman adınıza düzenlenmiş trafik cezası var mı diye kontrol etmeniz yararınızadır. Bu sayede ceza borcunuzu en kısa zamanda öğrenebilir, zamanında ödeyebilir, erken ödemede indirim fırsatını değerlendirebilir, hiç olmazsa bir de gecikme cezası ödemekten kurtulmuş olursunuz. Üstelik artık adınıza düzenlenmiş trafik cezalarını sorgulamak, ödemek için hiçbir yere gitmenize, kuyrukta beklemenize de gerek yok. Her geçen gün yeni bir kurumu çatısı altına alan ve hizmet ağını giderek genişleten e-Devlet kapısı sayesinde dilediğiniz zaman ve internet erişiminizin olduğu herhangi bir yerden, bilgisayar, tablet ya da cep telefonunuzu kullanarak trafik cezalarınızı sorgulayabilir, borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafik kurallarını ihlal ettiği tespit edilen sürücüler hakkında para cezası düzenlenir. Bu cezalar posta görevlileri tarafından, sürücülerin beyan ettikleri adrese gönderilir. Hangi sebeple olursa olsun beyan ettiği adreste bulunamayan sürücülerin ceza tutanakları, bağlı bulundukları muhtarlıklara teslim edilir. Muhtarların kabul etmemeleri halinde ise ceza makbuzları Emniyet Müdürlüklerine gönderilir. Emniyet Müdürlüklerince vergi dairelerine iletilen ceza tutanakları burada sisteme işlenerek yürürlüğe sokulur. Kısacası, vatandaşların tebligat sırasında beyan ettikleri adreste bulunmamaları, suçu ve cezayı ortadan kaldırmaz. Ceza alan sürücüler borçlarını 1 ay içinde ödemekle yükümlüdür.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet uygulamasına turkiye.gov.tr adresinden erişebilirsiniz. Uygulamanın ana sayfasında kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Bunun için TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi, ilgili yerlere yazılır ve sisteme giriş yapılır. Bundan sonra e-hizmetler menüsünden ilgili kurumu seçebilir ya da arama çubuğuna aradığınız hizmeti yazarak ulaşabilirsiniz. Adınıza düzenlenmiş trafik cezalarınız bu sayfada görüntülenir. Sorgulama işleminin ardından trafik cezası borcunuzu, yine aynı sayfadaki yönergeleri izleyerek, kredi kartınızla ödemenizi yapabilirsiniz.

Ödemeyi kredi kartınızla ya da elektronik ortamda yapmak istemiyorsanız, cezanız olduğunu e-Devlet kanalıyla öğrendikten sonra trafik cezası borçlarınızı herhangi bir PTT şubesinden nakit olarak ödeme yolunu da seçebilirsiniz.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEMENİN DİĞER YOLLARI

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri değişik kanallarla yapılabilir.

İnternet bankacılığı müşterisiyseniz, bankanın internet bankacılığı uygulamasına giriş yaparak, aracınıza ait plaka numarasına ya da adınıza düzenlenmiş trafik cezası varsa bunu öğrenebilir, ödemenizi aynı uygulama üzerinden kredi kartı ya da eft yoluyla yapabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinden elektronik ortamda kredi kartıyla
Gelir İdaresi Başkanlığına ait "İnternet Vergi Dairesi" uygulaması yoluyla
PTT şubelerinden nakit, kredi kartı ya da posta çeki yoluyla