Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

20.05.2018 - 09:44 | Son Güncellenme:

E-Devlet uygulamasının hayatımıza getirdiği kolaylıklardan biri de trafik cezası sorgulama işlemi. Seyir halindeyken bilerek ya da bilmeyerek ihlal ettiğiniz trafik kuralları ile ilgili hakkınızda düzenlenen trafik cezalarını, binlerce kamu hizmetini bir arada vatandaşa ulaştıran e-Devlet hesabınıza girerek öğrenebilirsiniz. E-Devlet uygulamasında zaman ve mekan sınırlaması yoktur. Hesabınıza ister bilgisayarınızdan, ister cep telefonunuzdan, isterseniz de tabletinizden erişim sağlayabilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Eskiden devletle bir işimiz olduğunda, ilgili kurumun faaliyet gösterdiği binaya gitmek zorundaydık. Merkez teşkilatının bulunduğu büyük şehirlerde yaşayanlar için bu nispeten daha kolaydı ama taşrada yaşayanlar için şehre yolculuk yapmak anlamına gelirdi. Sonra da süresini kestiremeyeceğimiz bir bekleme süreci başlar, evraklar oradan oraya giderken kaybolabilir, bazen işler en başa döner, en basit bir işlem bile aylar sürebilirdi. 10 sene önce hayatımıza giren e-Devletin amacı, devlet hizmetlerinin vatandaşa elektronik ortamda ve tek bir adresten verilmesini sağlamaktır.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET UYGULAMASINDAN TRAFİK CEZASI SORGULAMA

E-Devlet uygulamasına giriş turkiye.gov.tr adresinden sağlanır. TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi gerekli yerlere yazılarak kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra, kendinizi dev bir devlet dairesinin içinde bulursunuz. İstediğiniz hizmete, sayfanın üst tarafında bulunan arama çubuğuna yazarak kolayca ulaşabilirsiniz. Hizmete ulaşmak için arama çubuğu yerine, e-hizmetler menüsü altında bulunan alfabetik olarak sıralanmış kurum ve hizmetler listesini de kullanabilirsiniz. E-Devlet, kurumlara ulaşmanız için köprü vazifesi görür. Siz hizmeti yine ilgili kurumdan alırsınız.

Trafik cezalarının sorgulanması ve ödenmesi işlemleri, Emniyet Genel Müdürlüğünün hizmet alanına girer. Trafik cezası sorgulamak için kurumlar menüsünden Emniyet Genel Müdürlüğünü seçmelisiniz. Bu aşamadan sonra e-Devlet sistemi sizi, başka bir şifre yazmanıza gerek kalmadan Emniyet Genel Müdürlüğü veri tabanına yönlendirir.

Trafik cezası sorgulama hizmeti, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da verilen bir hizmettir. Kurumlar menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığını, ardından kuruma ait alfabetik hizmet listesinden "Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama Ve Ödeme" adımını seçerek ilgili kurumun internet sitesine ulaşabilir, trafik cezanızı öğrenebilir ve ödeme yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI ÖDEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Trafik cezası ödeme işlemleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülür. Kurum ödeme işlemleri için PTT, bankalar ya da online ödeme kanallarını kullanır. Trafik cezalarınızı elektronik ortamda internet bankacılığını kullanarak, e-Devlet üzerinden kurum alt yapısına ulaşarak, kredi kartınızla güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Trafik cezanızı nakit olarak ödemek için bankanıza ya da bir PTT şubesine gitmeniz gerekir.