Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

27.06.2018 - 10:50 | Son Güncellenme:

Gündelik koşuşturmalarımız, iş hayatımızdaki yoğunluk kimi zaman önemli detayları kaçırmamıza sebep olur. Bunlardan bazıları, kısa sürede halledilebilecek küçücük birer detayken, zamanla büyüyerek büyük birer külfet haline gelebilir. Trafik cezaları da bunlardan biri. Aklı başında hiç kimse, bilerek ve isteyerek trafik kurallarını yok saymaz. Ama pek çoğumuz, hayatımızda en az bir kere, dalgınlıkla kırmızı ışıkta geçmişizdir ve bunun cezaya tabi olduğunu biliriz.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Kural ihlalinin niteliğine göre kanunla belirlenmiş olan miktarda idari para cezasının olay anında tebliğ edilemediği durumlarda düzenlenen karar tutanağı, aracın tescil belgesinde yazılı olan adrese gönderilir. Karar tutanağının sürücülerin adreslerine tebliğ edilmesinin ardından, idari para cezalarının 1 ay içinde ödenmesi gerekir. Süresinde ödenmeyen cezalar, geciken her ay için %5 faiz uygulanarak tahsil edilir. İdari para cezalarının sürücülerin adreslerine teslim edilmelerinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde 1/4 oranında indirim yapılır. Maddi durumu uygun olmayan sürücüler 1 ay içinde ilgili vergi dairesine müracaat ederek, cezalarını taksitlendirme imkanına sahiptir.

İdari para cezaları Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine, PTT'ye ya da Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yetki verdiği bankalara ödenebilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Trafik Cezalarının Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nerelerden Yapılabilir?

Araçların tescil belgelerinde kayıtlı olan ceza tutanakları, çeşitli sebeplerden sürücülerin eline geçmeyebilir. Fakat bu durum sürücülerin ödemeleri gereken cezayı ortadan kaldırmaz. Gıyabınızda düzenlenen cezalardan haberdar olmak sizin sorumluluğunuzdur. Bu yüzden zaman zaman hakkınızda düzenlenmiş ceza olup olmadığını kontrol etmeniz yerinde olacaktır. Elektronik ortama aktarılan ceza tutanaklarını sorgulamak için;

E-Devlet Kapısı, Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı resmi internet sitesi kanallarını kullanabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı, sürücülerin ceza sorgulama işlemini cep telefonlarından da öğrenebilmeleri için kısa mesajla sorgulama hizmeti de verir. Bunun için;

"TPC (boşluk) aracınızın plakası (boşluk) aracınızın tescil tarihi (boşluk) T.C. Kimlik numaranız" şeklinde yazdığınız kısa mesajı, 1189 numaralı kısa mesaj bilgilendirme servisine göndermelisiniz. Sistem, servis sağlayıcınızın kısa mesaj tarifesine göre ücretlendirdiği bu mesajınıza saniyeler içinde yine kısa mesajla cevap verir. Eğer trafik para cezası borcunuz olduğuna dair bir yanıt alırsanız, bu cezanın detayları için yeni bir sorgulama yapmanız gerekir. Bu kez size gelen mesaja cevap olarak "TPC (boşluk) AYRINTI" yazarak yine 1189'a gönderirseniz, cezanın hangi tarihte düzenlendiğini ve son ödeme tarihini öğrenebilirsiniz.

Trafik cezalarının ödeme işlemleri de online bankacılık uygulamalarıyla nakit ya da kredi kartı ile yapılabilir. Sorgulama yaptığınız web siteleri de elektronik ödeme yapabileceğiniz kanallardır.