Ekonomi Trafik sigortasında ‘taksit’ tartışması

Trafik sigortasında ‘taksit’ tartışması

15.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, sigorta şirketlerinin kendi aralarında anlaşarak kredi kartıyla taksitli ödeme imkanını ortadan kaldırdıkları yönünde yoğun şikayet aldıklarını belirterek, “Sigorta sektörü tamamen yasalara aykırı şekilde Rekabet Kanunu’nu ihlal edecek bir tavır içine girerek tüketiciden adeta intikam aldı” dedi.

Trafik sigortasında ‘taksit’ tartışması

Daha önce trafik sigortası bedelinin kredi kartıyla taksitle ödenebildiğini ancak yeni düzenlemede sigorta şirketlerinin kendi aralarında bir anlaşma yaparak tek çekime döndüklerini belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu konuda yoğun şikayet alıyoruz. Hazine Müsteşarlığı, kendisine verilen yetkilere ve kanunlara dayanarak tavan fiyat uygulamasını başlattı. Bununla beraber yüzde 10 ile 30 aralığında yeni kriterler belirledi. Aracın kayıtlı olduğu il, kaza durumu ve hasar veya hasarsızlık durumuna göre indirimler yapılacak. Ancak Hazine Müsteşarlığı’nın yasadan kaynaklanan yetkisini kullanarak yaptığı bu harekete karşı sigorta sektörü kanuna aykırı bir tavır takınarak hep birlikte poliçelerden taksit uygulamasını kaldırdı. Hazine Müsteşarlığı yasadan kaynaklanan bir işlem yaparken karşıda bulunan sigorta sektörünün aktörleri tamamen yasalara aykırı Rekabet Kanunu’nu ihlal edecek bir tavır içine girerek tüketiciden adeta intikam aldı.”

Haberin Devamı

‘Şirketin kaybı yok’

Ağaoğlu, kredi kartıyla tüketici ödeme yaptığında bankanın kefaletinin devreye girdiğini ve sigorta şirketlerinin herhangi bir kaybının olmadığına değinerek, “Hemen hemen bütün sigorta şirketleri gerek kredi kartına, gerekse normal poliçede taksit yaparken bunu ortadan kaldırmaları veya tek çekime yönlendirmeleri aralarında anlaşarak müşterek hareket ettiklerinin açık kanıtıdır” dedi. Taksitlendirmenin ortadan kaldırılmasının Hazine Müsteşarlığı ile bir ilgisinin olmadığını belirten Ağaoğlu, “O nedenle sigorta şirketlerinin hepsi birden taksit imkanını ortadan kaldırdıysa bu Rekabet Kanunu’nun 4. maddesine göre yasaktır ve ceza gerektiren bir uygulamadır” diye konuştu.

‘Geçici olabilir’

Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, bazı sigorta şirketlerinin trafik sigortası prim ödemelerinde taksiti kaldırdığını belirterek, “Bazıları da taksit yapmaya devam ediyor. Bunun sebebi şu; sigorta şirketleri şu anda ne yapacaklarını bilmiyor ve pozisyon almaya çalışıyorlar. Bu uygulamaların geçici olduğunu düşünüyorum. Bugün taksitlendirmeyi kaldıran şirketlerin yarın yeniden taksitlendirme modeline geçebileceğini düşünüyorum” dedi.

Şen, ortalama 1300-1400 lira seviyelerinde olan hususi araç baz fiyatlarının 807 liraya çekildiğini ifade ederek, iyi sürücüden daha uygun prim, kötü sürücüden daha pahalı prim uygulaması geldiğini, böylelikle sistemin hasar yapan ile yapmayanı birbirinden ayırdığını söyledi. Doğan Şen, genelgenin herkesin işine yarayacağını belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Kamyonetler için 1055 lira baz prim var. İstanbul’da bu yüzde 6 artırılacak, o zaman 1118 liraya tekabül ediyor. Eğer bu araç çok hasar yapan bir araçsa primine yüzde 150 zam gelecek ve primi 2 bin 795 liraya çıkacak. Dolayısıyla eskiden kamyonetler 2 bin liradan yüksek prim ödemiyordu. O bakımdan sigorta şirketleri hasar yapan kamyonetlerden daha fazla prim alabilecek. 2015 Ekim’inde yürürlüğe giren ticari araçla ilgili üst limit genelgesi kadük kaldı. Bu genelge oradaki eksiklikleri de ortadan kaldırıyor. Getirilen tavan fiyat primleri gayet iyidir ve korunması gerekir.”

Şen, sektör ortalamasında trafik sigorta bedellerinin 3 taksitte tahsil edildiğini kaydetti.

Soruşturma açılacak

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı sigorta şirketlerinin genelge ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde zorunlu trafik sigortası teklifi vermediğine ve söz konusu sigortayı yapmaktan kaçındığına ilişkin başvuruların intikal ettiği belirtilerek, bunu yaptığı tespit edilen sigorta şirketleri hakkında adli ve idari işlem tesis edileceği bildirildi.