Gündem Trafikte 12 bin hayat söndü

Trafikte 12 bin hayat söndü

23.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de, karayollarında yaşanan kazaların azaltılması için Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında imzalanan işbirliğiyle hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri’nin (TEGES) tanıtımı yapıldı.

Trafikte 12 bin hayat söndü

Türkiye’de yaşanan trafik kazalarının 2020 yılına kadar yüzde 50 azaltılması hedefiyle oluşturulan projelerden biri olan sistemden gelen ceza gelirinin yüzde 30’u da belediyelere aktarılacak. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığıyla tespiti sonrası görüntü işleme yazılımları ile plakalarının kaydedileceğini ve ilgili kanunda öngörülen cezaya tabi tutulacağı bilgisini verdi.
Türkiye’de son 1 yılda 12 bin kişinin hayatını trafik kazası sonucu kaybettiğini belirten Özdermioğlu, “Ülkemizdeki trafik kazalarında ise 4 bin kişi olay yerinde, 8 bin kişi ise kazayı takip eden bir yıllık süreçte hastanelerde hayatını kaybetmiştir. Bu kazalarda 280 bin kişi ise yaralanmıştır. Bu kazalarda milli servet kaybımız 23 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1.5’i, reel yatırım bütçemizin de yüzde 51’i anlamına geliyor” dedi.

‘Yüzde 50 azaltacağız’
Sözlerine devam eden Özdemiroğlu, “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının 12 bin 700’ü toplu taşıma araçlarının karıştığı kazalar. Bu kazalarda 324 vatandaşımızı kaybettik, 29 bin 552 kişi ise yaralandı. Trafiğe her yıl 1 milyon yeni araç katıldığını da hesaba katarsak 2020 yılında ölümlerin yüzde 50 azaltılması için bütün kurumların ortak çalışma yürütmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.