Gündem Trafikte ‘adap’sız olana ehliyet yok

Trafikte ‘adap’sız olana ehliyet yok

26.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kurslarında görülen teorik derslere trafik adabını da ekledi. Trafikte adabımuaşeretin sağlanması hedeflenirken dersi geçemeyen ehliyet alamayacak

Trafikte ‘adap’sız olana ehliyet yok

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sürücü kurslarında trafikte adabımuaşeretin anlatılacağı trafik adabı dersinin içeriğiyle ilgili çalışma başlattı. Kurslarda, trafik adabı dersini geçemeyenler, ehliyet alamayacak. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, yaptığı açıklamada, hakkı olmadığı halde birbirinin önüne geçen, sinyal vermeden şerit değiştiren, emniyet şeridi ihlal eden, kavşakta sıra bekleyen aracın önüne geçen birçok sürücü bulunduğunu söyleyerek, “İnsanlarımız kuralları biliyorlar ama bunları uygulamıyorlar. Bize göre uygulamaların en önemli sebebi motivasyon eksikliği. Bunu sağlayacak motivasyon da trafik adabıdır. Kuralı bilmek önemlidir ama trafik adabını edinmiş olmak o kuralı uygulamayı getirir” dedi.

Dört saat verilecek
Sürücülerin trafik adabına sahip olduğunda insan haklarına saygıyı da edineceklerini belirten Yelkenci, trafik adabının mutlaka sürücü eğitimlerinin içinde yer alması gerektiğini kaydetti. Bu kapsamda Eskişehir’de iki günlük, “Trafik Adabı Dersi İçerik Geliştirme Çalıştayı” yapacaklarını kaydeden Yelkenci, şöyle devam etti: “Sürücü kurslarında, uygulamalı derslerin yanında trafik psikoloji, mevzuatı, trafik kazaları, cezaları, kusurlu davranışlar, araçların tescili, muayeneleri, teknik şartları ve çevre diye 16 saatlik teorik derslerimiz var. Sürücü kurslarında verilen teorik derslere trafik adabı dersini de ekleyeceğiz. Bu dersi geçemeyenler, kursu bitiremeyecek ve dolayısıyla ehliyet de alamayacak. 10 saat olan trafik mevzuatı dersinin 6 saati yine mevzuat olarak kalacak, 4 saatini trafik adabı dersine ayıracağız.”

‘Sihirli değnek değil’
Çalıştaylarla dersin içeriğinin, kazanımlarının neler olması gerektiğinin belirleneceğini aktaran Yelkenci, daha sonra bunun bir program haline getirerek Talim Terbiye Kurulu’na sunulacağını ifade etti. Dersin onaylanmasının ardından sürücü kurslarında verilecek dersler arasına konulacağını belirten Yelkenci, trafik adabı dersinin bir sihirli değnek vazifesi görmeyeceğini vurguladı.