Gündem Trajedi değil komedi!

Trajedi değil komedi!

10.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi olaylarında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ ettikleri iddiasıyla haklarında müebbet hapis istenen Çarşı grubu liderlerinden Cem Yakışkan, ‘Darbeyle suçlanan ilk taraftar grubuyuz’ dedi

Trajedi değil komedi

Gezi olaylarında “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ettikleri iddiasıyla haklarında müebbet hapis istemiyle dava açılan Çarşı grubu üyeleri, iddianemde yer alan suçlamaları gülünç bulduklarını belirtti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak olan 35 Çarşı grubu üyesi adına Beşiktaş’taki Kartal Heykeli önünde dün açıklama yapıldı. Grup adına açıklamayı Avukatı Mehmet Derviş Yıldız yaptı.
Çarşı’nın, uygarlık tarihinde bir ülkede anayasal düzeni bozmaya ve darbe yapmaya teşebbüsten yargılanan ilk taraftar grubu olduğunu hatırlatan Yıldız, “Bizler daima bu ülkenin vicdanı adına toplum içerisinde var olduk. Var olduğumuz 1982 darbe döneminde de toplumda herhangi bir zümre tarafından kayırılmayan herkesin yanında olduk. Yeri geldi kan bağışında kanımızı, yeri geldi yıkılmış evlerin yanında çadırdakilere giysilerimizi verdik. Gezi protestolarında tüm toplumun hayret ve üzüntüyle karşıladığı orantısız güç kullanımı ve topluma karşı kullanılan kontrolsüz şiddete dikkat çektik. Bu şiddetin artmaması için çağrıda bulunduk. Ancak karşılığında ilk gözaltıların akabinde hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz birkaç meczubun, telefonlarda kin ve kıskançlıkla tarafımıza atma cüreti gösterdiği kiralık protestocu yaftasını, emniyetin ve adli soruşturma evraklarının üstünde gördük” dedi.

Sadece ‘Gezi’ deniliyor
Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “Gezi protestolarından 31 yıl önce var olan adımızın şimdi de daktilo hatalarına maruz kalmış iddianamede bulunması asla onurlu ve vicdanlı mevcudiyetimize gölge düşüremeyecektir. Darbelere, antidemokratik teokrasilere karşı olan bizler bugün bu sıfatla yan yana getirilmeye çalışılıyorsak bu bir trajedi değil komedidir.”
Gezi olaylarında kamu görevlilerinin Çarşı grubunun önde gelenlerini arayarak olayları yatıştırmalarını istediklerini belirten Yıldız, “Başbakanlık önünde başlayan olaylarda görevliler bizi arayıp şiddetin engellenmesi için yardım istedi. 38 sayfa iddianame hazırlanmış, 21 sayfasında adres bilgisi var. ‘Örgüt’ deniliyor. Çarşı’yla ilgili bir şey anlatılmıyor. Çarşı sadece Gezi’yle anlatılmaya başlanıyor” dedi.

‘Kim satın alabilir?’
Çarşı grubunun para karşılığı eylem yaptığı yönünde iddiada bulunan kişinin bir polis memuru olduğunu söyleyen Yıldız “Söz konusu kamu görevlisi İstanbul’da hakkında 13-14 tane görevi kötüye kullanma iddiası ile soruşturmalarla şarka gönderilmiş bir polis memurudur. ‘Çarşı grubu para aldı, yürüyor’ diyen polis memurundan bu iddiasını ispatlamasını istedik. Bu polis memuruna ulaşıldı, ifadesi alındı. Böyle bir şey söylemediğini söyledi. Bu iddialarla hakkımızda “Para aldı yürüdüler” diyorlar. Bizi hiçbir güç kontrol edememişkekn 25 bin TL gibi bir para ile kim satın alabilir?”

Haberin Devamı

‘Kitleleri durdurdum’

Dava kapsamında hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Çarşı gurubu liderlerinden Cem Yakışkan ise kitlelerin tansiyonunu düşürmek için orada bulunduğunu söyledi; “Başbakanlığın önündeki kameralara baksınlar, benim olayları engellemeye çalıştığımı görürler. Çok gülünç bir suçlama” dedi. Çarşı gurubu avukatlarından İnan Kaya ise, iddianamedeki eksiklere dikkat çekerek, “24 bin TL aldığımız söyleniyor. Bu dedikodudan ibarettir” açıklamasını yaptı.

Trajedi değil komedi

Formayla destek verdiler

Çanakkale’deki CHP İl Teşkilatı yöneticileri ve Belediye Başkanı Üldür Gökhan, Gezi olayları sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Çarşı grubu üyelerine Beşiktaş forması giyerek destek verdi. CHP İl Örgütü adına açıklama yapan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, “Buradan gür bir sesle Ankara’ya sesleniyoruz. Demokrasiyi yok edemezsiniz. Bizler Çarşı Grubu’nun yanındayız” dedi.
BURAK GEZEN Çanakkale DHA

Yazarlar