Gündem Troya sergisi Ankara’da

Troya sergisi Ankara’da

16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘3200. Yılında Troya Sergisi’ İstanbul’dan sonra ilk kez Ankara’da sanatseverlerle buluşuyor.

Troya sergisi Ankara’da

Homeros’un İlyada destanında anlattığı, Heinrich Schliemann’ın bu destanda yer alan detaylardan yola çıkarak Hisarlıktepe’de yaptığı kazılar sonucu gerçekliğini ispatladığı antik Troya kenti bu sefer çini sanatına konu oldu. Sanatçı İsmail Faris Öncel, Troya’yı İznik çinisi ile tasvir etti ve ‘3200 Yılında Troya’ sergisiyle Ankara’da Av. Atilla Sav Sanat Galerisi’nde önceki akşam ziyarete açtı.

Haberin Devamı

Serginin açılışında dikkat çeken detaylardan biri ise sanatçının ve arkadaşlarının mitolojik kıyafetlerle sergideki resimleri teatral sunum yaparak anlatması oldu. Troya destanın canlandırıldığı sergide Nuray Ortaç Sparta Kraliçesi Helena’yı, Taner Ünlü Truvalı Aşil’i, Faris Öncel ise Homeros’u tasvir ettiler.

Çini ve seramik sanatçısı Faris Öncel çalışmalarını dört yılı aşan bir araştırma sonucu ile hazırlamış. Sanatçı, M.Ö 670-400 yılları arasında yer alan kırmızı/ siyah teknikle yapılan antik vazolardan, amforalardan, duvar resimlerinden, gravürlerden, heykel komposizyonlardan; daha sonraki çağlarda Batılı ressamlar tarafından yapılan karakalem ve yağlı boya tablalordan faydalandığını söylüyor. Troya Prensi Hektor’un, Aşil ve Helena aşkının anlatıldığı sergide sanatçı, o döneme ait renkleri kullanmaya dikkat etmiş. İstanbul’da 2014 yılında, dört buçuk ay boyunca Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaret edilen ‘Troya’ sergisi iki yıl aradan sonra ilk kez Ankaralı sanatseverlerle buluşması ile ayrı bir önem taşıyor. Sergi 19 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.