Dünya Trump'a en sert çıkış: Tam bir ezik!

Trump'a en sert çıkış: Tam bir ezik!

02.06.2017 - 10:13 | Son Güncellenme:

Paris İklim Anlaşması'ndan çıkarak bir kasırgaya yol açan ABD lideri, hem kendi ülkesinden hem de dünyadan büyük tepki gördü. Berlin'deki ABD büyükelçilik binasına Trump'ın silueti yansıtıldı, altına "Tam bir ezik, çok üzücü" yazıldı.

Trumpa en sert çıkış: Tam bir ezik

ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm televizyonlar tarafından canlı yayınlanan Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiklerini duyurduğu konuşması, adeta dünyayı salladı.

Haberin Devamı

Avrupa ve ABD'den anında tepkiler gelirken, en sıra dışı gösteri Almanya'nın başkenti Berlin'deydi. Çevre örgütü Greenpeace üyeleri, ABD büyükelçilik binasına Trump'ın siluetini yansıttı ve altına "Tam bir ezik, çok üzücü" yazdı. Eylemin fotoğraflarını Amerikan Associated Press haber ajansı geçti.

Trump taraftarları niye sevindiklerini bilmiyor
Rajini Vaidyanathan-BBC News

Başkan Trump'ın yaptığı açıklama tam bir kampanya konuşması gibiydi. Tek fark seyircilerin fazla tezahürat yapmamasıydı. ABD liderini destekleyenler için Paris Anlaşması'ndan ayrılmak Trump'ın ne kadar güçlü bir başkan olduğunu ortaya koyuyor.

Konuştuğum Trump destekçilerinin tamamı bana bu karardan dolayı ne kadar mutlu olduklarını anlattı.

Virginia'da yaşayan James, "Çok mutluyum. Birçok kişinin işini korudu" dedi. Cathy, "Zaten başından beri kötü bir anlaşma olduğunu düşünmüştüm" yorumunu yaptı. Will de, "Üzerine yazıldığı kağıda yazık" ifadesini kullandı.

Texas'ta yaşayan Marta ise anlaşma hakkında fazla bilgi sahibi olmadığını ancak özel kulüplere benzettiği çevre örgütlerinden kendisine gına geldiğini söyledi.

Bu benzetme aslında bir bakıma Trump'ı destekleyenlerin BM ve NATO gibi küresel örgütleri koyduğu yeri de gösteriyor.

Onlar için meselenin bilimle ilgisi yok. Burada mesele 'küresel elitler' olarak adlandırdıkları gruplara güçlü bir mesaj verilmesi.

Bir de bu kararla Obama'nın miraslarından birisi daha ortadan kaldırılmış oldu ve bu da Trump destekçilerinin mutlu olmasını sağlayan bir diğer neden.

Trump'ın Beyaz Saray'daki basın toplantısı devam ederken, selefi Barack Obama kararı eleştiren bir yazılı açıklama yayınladı. Obama, "Paris Anlaşması'nda kalan uluslar, yaratılan istihdam ve endüstrilerden faydalanacak uluslar olacaktır (...) ABD yönetimi geleceği reddeden bir avuç ülke arasına dahil olsa da, devletlerimiz, şehirlerimiz, iş dünyası, gelecek nesiller için elimizdeki tek gezegenin korunması için yardımcı olup, yol göstermek için elinden geleni yapacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Obama döneminin Dışişleri Bakanı John Kerry de, Trump'ın halka yalan söylediğini belirterek imzalanan kararla liderlikten iğrenç bir şekilde feragat edildiğini vurguladı. Kerr'ye göre söz konusu hamle, bir ABD başkanı tarafından alınan kendi kendine en fazla zararı verecek olan kararlardan biri.

ABD'de New York, Washington ve California eyaletlerinin valileri, Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda agresif adımlar atmak isteyen eyaletleri çatısı altında toplamak amacıyla "Birleşik Devletler İklim Birliği" adında bir grup kurduklarını açıkladı.

Avrupa'da matem

Avrupalı liderler de hem ortak hem de bireysel açıklamalar yayınlayarak, Trump'ın kararına tepki gösterdi.

Fransa, İtalya ve Almanya ortak bir açıklama yayınlayarak, karardan dolayı üzüntü duyduklarını bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin imzasını taşıyan açıklamada, "Paris Anlaşması'nın kesinlikle yeniden müzakere edilmeyeceğine inanıyoruz, zira bu anlaşma gezegenimiz, toplumlarımız ve ekonomimiz için hayati öneme sahip bir araç" dendi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Trump'ı bizzat arayarak duyulan hayal kırıklığını iletti. May, ABD liderine "Paris Anlaşması, gelecek nesillerin refahının ve güvenliğinin sağlanmasını öngören küresel bir çerçeve oluştururken, aynı zamanda vatandaşlarımız ve iş dünyası için enerji maliyetlerinin makul ve arzının da güvenli kalmasına neden oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Fransa'nın yeni lideri Macron, kendi resmi Twitter hesabından da Trump'ın seçim sloganı olan "Amerika'yı Yeniden Yüceltin" sözüne atıfta bulundu: "Gezegenimizi Yeniden Yüceltin."

Paris'te anlaşmaya destek için belediye binası yeşil ışıkla aydınlatıldı. Belediye Başkanı Anne Hidalgo, "Beyaz Saray ne karar alırsa alsın, şehirler Paris Anlaşması'nın sorumluluklarını yerine getirecektir. Gezegenin geleceği için başka alternatif yok" dedi.

Trumpa en sert çıkış: Tam bir ezik

Ayrıca, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda liderleri de Trump'ın kararını kınayan açıklamalara imza attı.

Deniz suyu seviyesinin yükselmesinden en çok etkilenmesi beklenen yerlerden biri olan Pasifik Okyanusu'ndaki volkanik adaların oluşturduğu Marshall Adaları Devlet Başkanı Hilda Heine de bu kararın ABD'nin liderliğini destekleyenler için şaşırtıcı olduğunu ve Paris Anlaşması'na bağlılıklarının devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Twitter'dan attığı mesajla duyduğu hayal kırıklığını dile getiren bir diğer lider oldu.

2016 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması, fosil yakıtlarının kullanımının kısıtlanması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla, küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini öngörüyor. Bu anlaşma, küresel ısınmayla dünya çapında mücadele edilmesi ve önlemler alınması için atılmış en önemli uluslararası adımlardan biri olarak gösteriliyor.