Dünya Trump’a karşı direniş

Trump’a karşı direniş

10.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Demokratların, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu almasının ardından Trump, tepki çeken kararlar almaya devam ediyor. Trump’ın son kararları nedeniyle protestolar yaşandı.

Trump’a karşı direniş

ABD’de gerçekleştirilen ara seçimlerden çıkan sonuçların da getirdiği heyecanla, Başkan Donald Trump’ın bazı politikalarına karşı ülke içinde duyulan rahatsızlık, sokaklara yansıdı. Ülkenin birçok kentinde halk, Trump’ın, Özel Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturmasını tamamlamasına izin vermesi talebiyle sokaklara döküldü.

Haberin Devamı

Pek çok eyalette akşam saatlerinde sokağa çıkan yüz binlerce kişi, Trump’ın, Rusya soruşturmasına müdahale etmemesini ve Özel Savcı Mueller’in, Rusya’nın ABD seçimlerine karıştığı yönündeki iddialara yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamlamasına izin vermesini istedi. “Hiç kimse hukukun üstünde değildir” sloganı altında düzenlenen protestoların adreslerinden biri de New York oldu. “Mueller’in üzerinden elinizi çekin” sloganı atarak yürüyen göstericiler, “Anayasayı koruyun”, “Mueller’i koruyun”, “Trump/Pence gitmeli” ve “Trump hukukun üstünde değil” ifadelerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Ayrıca, ABD’deki ara seçimlerden bir gün sonra düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Trump’la tartışan CNN muhabiri Jim Acosta’nın Beyaz Saray akreditasyonun askıya alınmasına da tepki gösteren protestocular, “Basını rahat bırakın” diye slogan attı. Gösteriler esnasında New York polisi de yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı

‘Satranç’ sürüyor

Protestoları tetikleyen unsur, daha önce Rusya soruşturmasından çekilen Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Trump’ın isteği üzerine istifa etmesi. Sessions’ın yerine geçici olarak atanan Matthew Whitaker, soruşturmanın boyutunu düşürme çağrısı yapmıştı. ABD basınında yer alan haberlerde, Trump’ın bir sonraki hedefinin, Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller olduğu iddia edilmişti.

Öte yandan Trump ise yeni yılda Temsilciler Meclisi Demokratların kontrolüne geçmeden önce bazı adımlar atmaya devam ediyor. ABD yönetimi son olarak, ülkeye güney sınırından yasa dışı yollardan giren göçmenlerin artık iltica başvurusu yapma hakları olmayacağını açıkladı. Açıklama, ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ve görevden alınan Sessions’ın yerine vekaleten atanan Whitaker tarafından yapıldı. ABD yasalarına göre yetkililer, kendi ülkelerindeki şiddetten kaçtıklarını söyleyen göçmenlerin iltica başvurularını kabul etmek zorunda. Trump, konuyu ara seçimler için yürüttüğü kampanyada sıkça dile getirmişti. Trump’ın, kısa süre içinde düzenlemeye onay vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD yargısı ve Trump arasındaki çekişme ise sona ermiş değil. Nitekim, eski Başkan Barack Obama döneminde çevre kaygılarıyla veto edilen, ancak Trump’ın göreve gelmesiyle yapımına tekrar başlanan Keystone XL petrol boru hattı ile ilgili yeni bir yargı kararı çıktı. ABD Bölge Yargıcı Brian Morris petrol boru hattı inşaatının durdurulması gerektiğini açıkladı. Obama’nın yerlilerin ve çevrecilerin protestoları karşısında engellediği Keystone XL’i yeniden başlatmak, Trump’ın ilk icraatlarından biriydi.