Dünya Trump’a yeni bir Rusya suçlaması

Trump’a yeni bir Rusya suçlaması

11.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın oğlunun Rus hükümeti bağlantılı bir hukukçuyla görüştüğü ortaya çıktı. Rusya “Hukukçu bizimle bağlantılı değil” dedi

Trump’a yeni bir Rusya suçlaması

ABD Başkanı Donald Trump’a, Rusya ile ilişkileri nedeniyle yöneltilen suçlamalara bir yenisi daha eklendi. Amerikan basınında yer alan haberlerde, Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın, Rus hükümetiyle bağlantılı bir avukatla görüştüğü iddia edildi. New York Times (NYT) gazetesinin haberi ABD’de gündemi değiştirirken, Rusya bağlantılı bu suçlamaya hem Trump kanadından hem de Rusya’dan tepki geldi.

NYT’nin haberinde, Donald Trump Jr.’nin, Hillary Clinton’a zarar verebilecek bazı bilgilere sahip olduğunu vadeden ve Rus hükümetiyle bağlantıları olan hukukçuyla buluşmayı kabul ettiği öne sürüldü. Trump Jr.’ın, Rus hukukçu Natalia Veselnitskaya ile görüştüğü iddia edilirken görüşmede Clinton’a zarar verecek bir bilgi sağlanıp sağlanmadığı belirsiz. Bunun, bir Rusya vatandaşı ile Trump’ın yakın ekibi arasında doğrulanabilen ilk toplantı olduğu sanılıyor.BD Başkanı Donald Trump’a, Rusya ile ilişkileri nedeniyle yöneltilen suçlamalara bir yenisi daha eklendi. Amerikan basınında yer alan haberlerde, Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr.’ın, Rus hükümetiyle bağlantılı bir avukatla görüştüğü iddia edildi. New York Times (NYT) gazetesinin haberi ABD’de gündemi değiştirirken, Rusya bağlantılı bu suçlamaya hem Trump kanadından hem de Rusya’dan tepki geldi.

Haberin Devamı

Görüşmeyi doğruladı

Trump Jr önce görüşmenin içeriğini reddetse de, daha sonra görüştüğü kişinin Clinton hakkında sahibi olduğu bilgileri paylaşmak istediğini belirtti. Trump Jr, bu konuda elle tutulur bir bilgisi olmayan Veselnitskaya’nın, daha sonra konuyu değiştirdiğini söyledi. Trump Jr babasının görüşmeden haberi olmadığını ilave etti. Başkan Trump’ın hukuk ekibinden bir sözcü de, Başkan’ın bu toplantıdan “haberinin olmadığını” ve toplantıya “katılmadığını” açıkladı.

İşbirliği rafa kalktı

Rusya kanadı ise Rus hükümetinin bağlantısını kesin dille reddetti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus hukukçu Natalia Veselnitskaya’nın Rus hükümetiyle bağlantıları olduğu iddiasını yalanladı.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’yla ortak siber güvenlik birimi kurulması önerisi getirmesinin ardından Cumhuriyetçi Parti’den gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile G20 zirvesinde görüşen Trump, ortak bir siber güvenlik birimi oluşturma teklifi sunduğunu açıklamıştı. Trump tepkiler üzerine, “Başkan Putin ve benim siber güvenlik birimi kurulmasını konuşmuş olmamız bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Bu gerçekleşemez” ifadelerini kullandı ve geri adım attı.

Haberin Devamı

Ivanka’yı savundu

ABD Başkanı Donald Trump G20 zirvesinde bir süre kendisini temsil eden kızı Ivanka’ya yoğun tepki gelmesi üzerine kızının tutumunu savundu. Ivanka Trump, kısa süreliğine diğer dünya liderleriyle aynı masaya oturmuş, zirvede ABD’yi, kısa süreliğine de olsa Ivanka Trump temsil etmişti.

Trump yaptığı açıklamada, kısa bir görüşme için salondan ayrılırken koltuğu Ivanka’ya emanet ettiğini ve bunun normal olduğunu belirtirken Angela Merkel’in de durumu normal karşıladığını söyledi. Trump ayrıca Clinton ve CNN’i eleştirerek; “Eğer koltuğa Clinton’ın kızı Chelsea otursaydı ‘Yalancı Haberler’ (CNN) ‘Başkan Chelsea’ diye bağırırdı” diye bir tweet attı.

Comey’e yüklendi

ABD Başkanı Donald Trump, eski FBI Direktörü James Comey’i gizli bilgileri medyaya sızdırmakla suçladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “James Comey medyaya gizli bilgileri sızdırdı. Bu oldukça yasa dışı!” ifadelerini kullandı. Comey, geçen ay ABD Kongresinde verdiği ifadede, Trump yönetiminin “görevine son verildikten sonra kendisini karaladığını” ve “FBI hakkında yalan söylediğini” öne sürmüştü.

Yazarlar