Dünya Trump Beyaz Saray hazırlıklarına başladı

Trump Beyaz Saray hazırlıklarına başladı

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikan başkanlığına seçilen Donald Trump, 20 Ocak’taki devir-teslim öncesinde hazırlıklara başladı. Kurulan bir ekip, ilk 100 günlük icraat için çalışma yapıyor

Trump Beyaz Saray hazırlıklarına başladı

ABD’de başkanlık koltuğunun yeni sahibi Donald Trump olurken, başkanın Beyaz Saray’da çalışmaya başlayacağı 20 Ocak’a kadar “geçiş dönemi”ni yönetecek ekip çalışmalarını sürdürüyor. Beyaz Saray’a komşu bir ofiste çalışan, Trump’ın büyük kızı Ivanka Trump’ın eşi Jared Kushner, başkan yardımcısı Mike Pence, New Jersey valisi Chris Christie gibi isimlerin başı çektiği ekipte, iş adamları ve kamu görevlileri de yer alıyor. Geçiş sürecini yöneten ekibin ilk icraatlarından birinin Trump’ın Meksika sınırına örmeyi vaadettiği, yasadışı göçü engellemeyi hedefleyen duvar çalışmaları olacağı belirtildi.
Yeni kurulacak kabinede adı Dışişleri Bakanlığı’yla anılan ve Atatürk hayranlığıyla öne çıkan eski Beyaz Saray sözcüsü Newt Gingrich, reformların “etik bir çerçevede” gerçekleştirileceğini vurguladı. Trump’ın ayrıca dış politika konularında Obama’nın ulusal güvenlik ekibinden brifing alacağı belirtildi.
Köklü değişiklik
Gingrich, başta güney sınırının kontrolleri ve göçmenlerle ilgili düzenlemelerin gündeme alınacağını, yasalara uymayan ve sabıkası bulunanların, işlerinden, hatta ülkeden uzaklaştırılmasını öngören sivil hizmet reformunun devreye gireceğini açıkladı.
“Köklü değişiklikler” gündemdeyken, İslamofobik demeçleriyle tepki çeken Trump’ın ilk icraatı vaatlerinin zıttına “ılımlı” oldu. Trump’ın Aralık 2015’te yaptığı ve “Müslümanlar’ın ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiği” yönündeki açıklaması, kendisine ait internet sitesinden kaldırıldı. Söz konusu sayfa, başkanlık seçimlerinin düzenlendiği 8 Kasım sabahında ulaşılabilir durumdaydı.
İcraatler serisi
Trump’ın ilk 100 günlük vaatlerini içeren metin de internet sitesinden yayınlandı. Trump’ın 100 günlük icraat vaatlerini içeren belgede, Washington’da yolsuzluğu ortadan kaldırmak için alınacak önlemlerden, göçmenlere uygulanacak yaptırımlara kadar farklı konular yer alıyor. Buna göre;
1- ABD’de yapılacak seçimler için yabancı lobilerin para yardımının tamamen yasaklanması gündeme alınacak.
2- İklim değişikliği anlaşmalarına aktarılan bütçe iptal edilecek. Bu para, ABD’nin su ve çevre altyapıları için kullanılacak.
3- Sayıları 2 milyonu bulan ve kayıtları bulunmayan göçmenler sınırdışı edilecek. Ülkeden gönderilen kişileri geri almayan yabancı ülke vatandaşlarına vize verilmemesi gündeme getirilecek.
4- Güvenli olmayan ve terör eğiliminin görüldüğü yerlerde göçmen kabulü askıya alınacak.
5- K. Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) yeniden müzakere edilecek veya ABD anlaşmadan çekilecek.
6- ABD ile Pasifik ülkelerinden bazıları arasında serbest ticaret yapılabilmesi için uzun dönemdir üzerinde çalışılan Trans-Pasifik Ortaklık’tan (TPP) çekilme planının yeniden gözden geçirilmesi
7- Enerji rezervleri üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak ve ülkede protestolara neden olan Keystone XL boru
hattı projesini onaylamak.
8- Dış ticaret yeniden tanımlanarak ABD’li işçilerin haklarını ihlal edecek uygulamalar sona erdirilecek.
Yeni kabine şekilleniyor
Trump’ın yeni kabinesine girmesi beklenen 41 isimden 13’ünün yer aldığı liste, “BuzFeed News” tarafından ele geçirildi. Listede, Cumhuriyetçi Parti’nin 2008 başkanlık seçimlerindeki başkan yardımcısı adayı ve eski Alaska valisi Sarah Palin, New Jersey valisi Chris Christie, eski ABD başkan adayı Ben Carson, Temsilciler Meclisi eski üyesi Newt Gingrich, Trump’ın güvenlik ve istihbarat başdanışmanı emekli korgeneral Michael Flyn, New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin de adı geçiyor. Muhtemel İçişleri Bakanı olarak Palin’in adı öne çıkarken, Jan Brewer ve Mary Fallin gibi valilerle yarışacak. Gingrich’in adı Dışişleri Bakanlığı, Giuliani’nin adı da Adalet Bakanlığı’yla anılıyor. Yeni Savunma Bakanı olarak düşünülen isim ise Mike Flynn.
‘Mükemmel bir görüşme yaptık’
ABD Başkanı Barack Obama, görevi devralacak olan yeni başkan Donald Trump ile Beyaz Saray’da görüştü.
Trump ile “mükemmel bir görüşme” yaptıklarını belirten Başkan Obama, Beyaz Saray’ın işleyişi, iç ve dış politika konularını ele aldıklarını söyledi. Obama, “Önümüzdeki iki ay boyunca birinci önceliğim, seçilmiş başkanımızın başarılı olmasını sağlayacak geçiş sürecini kolaylaştırmak.
Trump’ın ülkemizin karşı karşıya olduğu birçok meseleyle ilgili olarak ekibimle çalışma isteği beni cesaretlendirdi. Parti ve siyasi tercihlere bakılmaksızın hepimizin bir araya gelmesi, yüz yüze olduğumuz zorluklarla mücadelede birlikte çalışılması çok önemli” dedi. Eşi Michelle Obama’nın da Trump’ın eşi Melania Trump ile bir görüşme yaptığını dile getiren Obama, Trump ailesinin hoş karşılanmaları için çabaladıklarını ifade etti. Başkan Obama ile ilk kez yüz yüze görüştüğünü belirten Donald Trump da, ‘çok iyi bir adam’ olarak nitelediği Obama’nın tecrübelerinden yararlanacağını dile getirdi.
‘Sabırsızlıkla bekliyorum’
Görüşmesinin 10-15 dakika sürecekken 1,5 saat kadar devam ettiğini dile getiren Trump, “Başkan ile önerilerine başvurmak da dahil, gelecekte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı. l AA