Dünya Trump, DAEŞ’i generallere bıraktı

Trump, DAEŞ’i generallere bıraktı

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD basınında, Afganistan’daki füze saldırısından haberi olmayan Trump’ın DAEŞ’e karşı sahada önemli kararların sorumluluğunun ABD’li generallere bıraktığı iddia edildi

Trump, DAEŞ’i generallere bıraktı

ABD’de yayımlanan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın DAEŞ’e karşı alınan önemli kararları Savunma Bakanı James Mattis ve ABD’li generallere bıraktığını yazdı. Habere göre, Trump ‘tüm bombaların anası’ olarak niteledirilen GBU-43/B’nin Afganistan’da DAEŞ’e karşı kullanıldığını, füzenin fırlatılmasının ardından öğrendi. Savunma Bakanı Mattis’in DAEŞ’in Ortadoğu’da yeni güçlü bölgeler kurmasının önüne geçmek ve Afganistan’daki gibi örgüte bağlı yapıların yıkılması stratejisinin ‘resmi olmasa da’ yürürlüğe konulduğu belirtildi. WSJ’ye konuşan üst düzey bir askeri yetkili, “Resmi olan hiçbir şey yok ancak bu (strateji) şekil almaya başlıyor. Komutanlar arasında daha fazla şey yapabilecekleri şeklinde bir algı var” şeklinde konuştu. ABD eski Başkanı Barack Obama döneminin aksine, sahadaki komutanlara daha özgür şekilde karar alabileceklerinin söylendiği belirtildi.
Haberi yoktu
Habere göre, Trump yönetiminin sahadaki ABD’li komutanlara yönelik yaklaşımı en net şekilde Afganistan’da ortaya çıktı. ABD’li General John Nicholson’un ABD’nin sahip olduğu en güçlü konvansiyonel bomba olan GBU-43/B’yi Trump’a sormadan kullanma kararı aldığı belirtildi. WSJ’ye konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin ifadesine göre, Trump füze fırlatılana kadar söz konusu saldırıdan haberdar değildi. Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi ise “General Mattis onlara (generallere) ‘bu eskisiyle aynı durum değil. Artık MOAB’ı (Tüm bombaların anası) kullanmak için bize sormak zorunda değilsiniz’ diyor” ifadesini kullandı.
Afganistan’ın Nangarhar eyaletinde kullanılan bomba, DAEŞ militanlarını hedef almıştı. DAEŞ’e bağlı Amaq haber ajansı, Afganistan’daki füze saldırısında hiçbir DAEŞ militanının ölmediğine ilişkin bir açıklama yaptı. Bununla beraber güvenlik uzmanı Derek Chollet ise Trump’ın göreve geldikten sonra attığı en önemli adımlardan birisinin Pentagon’a daha fazla yetki vermek olduğunu söyledi.

Trump, yine kendiyle çelişti

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığı döneminde Beyaz Saray’ı ziyaret edenlerin listesini ‘büyük ulusal güvenlik riskleri’ nedeniyle açıklamama kararı aldı. Trump, 2012 yılında Twitter hesabından, ABD eski başkanı Barack Obama’yı ziyaretçi kayıtlarını gizlemekle suçlayarak, “Obama, tarihteki en az şeffaf başkan” ifadesini kullanmıştı.Obama, 2009 yılında aile ziyaretleri ve ‘kritik’ olarak isimlendiren görüşmeler hariç Beyaz Saray’ı ziyaret edenlere ilişkin kayıtları kamuoyuna sunma kararı almıştı.