Dünya Trump için kritik seçim

Trump için kritik seçim

07.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de halk Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun 35 üyesinin yeniden belirleneceği ara seçimler için sandığa gitti. Seçim sonuçlarının bugün belli olması beklenirken, yoklamalarda, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar, Senato’da Cumhuriyetçiler üstün görünüyor

Trump için kritik seçim

Amerika’da Başkan Donald Trump için kritik öneme sahip “ara seçimler” için halk sandıtk başına gitti. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, 100 sandalyeli Senato’nun ise 35’inin yeniden şekilleneceği ara seçimler için seçmenler, doğu eyaletlerinden başlayarak sandıklara gitti.

Haberin Devamı

Ülkede son yılların en önemli ara seçimi olarak görülen ara seçimler için birçok doğu eyaletinde, yerel saatle sabah 06.00’da oy verme işlemi başlarken, halk yoğun ilgi gösterdi. Bununla birlikte hafta içi olması ve tatil sayılmaması sebebiyle, çok sayıda kişinin oyunu erken kullanıp daha sonra işe gitmek zorunda olması, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Bazı eyaletlerde seçmenler yasal olarak iş yerlerinden izin alma hakkına sahipken, bazı eyaletlerde böyle bir hak bulunmuyor. Bununla birlikte siyasi partilerin vatandaşları sandığa götürmek için yürüttüğü kampanyalara, bazı şirket ve küçük işletmeler de katıldı. “Uber”, oy kullanmaya gidip gelen New Yorklulara 10 dolar indirim, bir diğer taşımacılık firması “Lyft” de yüzde 50 indirim yaptı. New York Belediyesi, paralı hizmet veren bisiklet servisi “Citibike”ı, oy vermeye giden seçmenlere bedava yaptı.

Haberin Devamı

Birçok eyalette Ekim ayının farklı günlerinde başlayan ve önceki güne kadar devam eden “erken oy” sürecine seçmenlerin büyük ilgi gösterdiği belirtiliyor. En az 34 milyon seçmen, asıl seçim günü olan 6 Kasım’dan önceki süreçte oyunu kullandığı belirtiliyor. Uzmanlar, Trump döneminde ülkede artan kutuplaşmanın, “seçmenlerin sandığa daha fazla gitmesi” şeklinde sahaya yansıdığını öne sürüyor.

Trump için kritik seçim

Temsilciler Meclisi’nde 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekil görev yaparken, 5 koltuk boş bulunuyor. Seçim öncesi son anketlere göre, Temsilciler Meclisi’nde Demokratların en az 202, Cumhuriyetçilerin ise en az 195 sandalyeyi garantilediği tahmin ediliyor. 38 sandalye için ise kıyasıya yarış var. Bu tahminler gerçekleşirse Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu ele geçirecek Demokratlar, 2020’deki başkanlık seçimlerine doğru Trump’ın işini zorlaştırabilir. Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların 49 üyesinin olduğu 100 sandalyeli Senato’daysa anketler, Cumhuriyetçilerin ağırlıklığını koruyacağını gösteriyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’ni Cumhuriyetçilerin kazanması ise, Trump’ın elini güçlendirecek.
Öte yandan 36 eyaletin valisi de bu seçimlerde yeniden belirleniyor. Valilik seçimlerinde anketlere göre Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar 10 eyalette önde. 9 eyaletteyse yarışın yakın seyrettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Müslüman adaylar da yarıştı

Dünkü seçimlerde 110 Amerikalı Müslüman, ülke genelindeki çeşitli Kongre, eyalet, yerel ve federal pozisyonlara aday olurken, bunlardan 40’ı ön seçimleri kazanarak ara seçimlerde yarışmaya hak kazandı. Bu sayının 2000 yılından sonraki en yüksek seviye olduğu ifade ediliyor.

Trump için kritik seçim

Kongre’ye girmeleri halinde tarihe geçecek iki kadın Müslüman aday da ABD’li Müslümanların merakla izlediği isimlerin başında geliyor.

Minnesota’dan seçime giren Somali asıllı İlhan Ömer, Michigan’dan yarışa giren Filistin asıllı Rashida Tlaib, “Kongreye giren ilk Müslüman kadın vekiller” olarak tarihe geçmek için seçim sonuçlarını bekliyor.