Dünya Trump’ın kararına tepki yağdı

Trump’ın kararına tepki yağdı

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’In Kudüs ile ilgili kararı özellikle İslam dünyasında büyük tepkiye yol açarken Şii ve Sünni liderleri de ortak noktada buluşturdu. Şii lider Mukteda es-Sadr son durumla ilgili Suudi Arabistan’a çağrıda bulundu.

Trump’ın kararına  tepki yağdı

Sadr, “Suudi Arabistan’ı liderlik ettiği İslam koalisyonunu harekete geçirerek, hemen Kudüs’ü kurtarmaya yönlendirmeye çağırıyorum.” dedi. Irak’taki Şii milis gruplarla konuya dair acil toplantı yapacaklarını belirten Sadr, İsrail’e karşı Suriye sınırından da savaş başlatacağı uyarısı yaptı. Arap ve Müslüman ülkelerine de seslenen Sadr, bu ülkelerdeki İsrail büyükelçiliklerinin kalıcı olarak, ABD büyükelçiliklerinin ise geçici süreyle kapatılması çağrısında bulundu. Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılarak diplomatik nota verildiğini bildirmişti. Irak’ta Şii dini merci Ali es-Sistani, Trump’ın kararını kınarken, “Bu kararla milyonlarca Arap ve Müslüman’ın duygularına karşı kötülük yapıldı” ifadelerini kullandı.
‘Direniş tek yol’
Lübnan merkezli Hizbullah, ABD’nin kararının Filistin’e karşı benzeri görülmemiş bir saldırganlık oluşturduğunu ve Filistin direnişinin kaybedilen hakların kurtarılmasının tek yolu olduğunu açıkladı. Yayınlanan bildiride, kararın gelmiş geçmiş bütün Amerikan yönetimlerinin aldığı kararlardan daha tehlikeli olduğunu vurgulanırken, bu kararın ayrıca uluslararası güvenliği
tehdit ettiğini belirtildi.
Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov ise, kararın Orta Doğu’daki krizin çözüm sürecine faydası olmayacağını, aksine Filistinliler arasında ciddi tepkiye yol açtığını ve bölgedeki durumu daha da zorlaştırdığını bildirdi.

Avrupa Birliği’nden Kudüs açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Trump’ın Kudüs kararının endişe verici olduğunu belirterek, “Başkan Trump’ın kararı bizi çok daha karanlık dönemlere götürebilir.” dedi. Mogherini, AB’nin temel amacının Kudüs’ün Filistin ve İsrail devletlerinin başkenti olacak şekilde iki devletli çözümün sağlanması olduğunu vurgularken, taraflara itidal çağrısında bulundu. Endişe verici gelişmelerden birinin Kudüs’te bulunan kutsal mekanlar etrafında gerilimin artması olacağına dikkati çeken Mogherini, “Kudüs’te olanlar tüm dünyayı ilgilendiriyor.” dedi.

Haberin Devamı